Maïsfestival in gebouwen Brussel 2000

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
01/11/2004
Weet u het nog, Brussel 2000? Het pas gerenoveerde Vanderrborght-gebouw in de Schildknaapstraat fungeerde toen als festivalcentrum. Er waren tentoonstellingen, er waren fuiven. Aan de bar werd gedronken en gepraat. Die mooie tijden komen weer even terug: tussen 29 oktober en 14 november wordt het gebouw, dat ondertussen Dexia Art Center heet, weer bezet. Ditmaal in het kader van het herfstfestival Maïs, een organisatie van de stad Brussel.
Het programma is gebouwd rond vier verschillende clusters. Infiltrations digitales is het digitale luik met cross-overs naar muziek, dans en film. Onder meer het collectief iMal toont een reeks installaties. iMal was vorig jaar verantwoordelijk voor een aantal ingenieuze en ludieke installaties die onder de naam F2F in het Rijksadministratief Centrum te zien waren. In de workshop Game mignon kit laten ze jongeren bouwen aan hun eigen gameboy. Daarnaast volgen zowat elke avond concerten en performances, met veel video- en laptoptoestanden van artiesten als Chris Musgrave, Yacine Sebti en George Issakidis. Walter Verdin presenteert twee afleveringen in zijn Title safe-reeks. Muzikanten improviseren op 5 november live op de videobeat die Verdin maakt met video's van verschillende kunstenaars (o.m. Anne-Mie Van Kerckhoven, Anouk De Clercq, Wim Vandekeybus en Karen Vanderborght).

Vollevox
Het tweede grote luik van de gebeurtenissen in Vanderborght is Vollevox 9, een nieuwe aflevering in een reeks van audiovisuele ingrepen en performances die draaien rond de menselijke stem van de vzw Komplot. Tot en met 19 december loopt overigens in het Museum voor Moderne Kunst Vollevox 7 en in Théâtre Mercelis Vollevox 8. U kunt experimenten in de trant van gsm-concerten verwachten.

Exobase is de naam van de bar en de partyconcepten, verzorgd en geprogrammeerd door Boups, de internetradio die ook al verantwoordelijk was voor de Gazon-avonden in het Warandepark de voorbije zomers. Er worden ons tijdens de consumpties 'kinetische' en 'fotochemische' experimenten beloofd. De bar is elke dag vanaf 17 uur open.
De tentoonstelling in het Vanderborght-gebouw ten slotte toont werk van het designlabel Ideal Standard, dat van gebruiksvoorwerpen kunstobjecten maakt. Op de openingsavond heeft de vernissage van de tentoonstelling plaats en is er een superparty met Exobase, die dan een avond organiseert met het Skam Label uit Manchester.

Maïsfestival in Dexia Art Center, 29 oktober tot en met 14 november. Maandag tot vrijdag vanaf 17 uur, zaterdag en zondag vanaf 12 uur. Gesloten op 2 en 9 november.
Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni