De tentoonstelling "Moeders, godinnen en sultanes" kadert in het festival 'Türkiye' waarmee Bozar gedurende vier maanden belangrijke en cruciale periodes van Turkije in het daglicht plaatst. Turkse vrouwen nemen u mee op reis door 9000 jaar Turkse geschiedenis en tonen wat Turkije ook vandaag echt betekent.

Voor vele Belgen is Turkije onbekend gebied. We kennen Turkije als het land van veertig jaar immigratie, drie generaties Turken wonen nu in ons land. Maar tegelijkertijd is Turkije ook de basis van onze westerse cultuur.

Vrouwen aan de macht
Gedurende drie- of vierduizend jaar speelt de vrouw in de Turkije een zeer grote maatschappelijke rol. Gedurende lange periodes stonden ook veel vrouwen aan de top van de Turkse macht.

Sinds de republiek van Kemal Atatürk, in het begin van de twintigste eeuw, heeft de vrouw altijd een belangrijke plaats gekregen. Het is bekend dat de Turkse vrouw een beter vorming kreeg dan de gemiddelde Amerikaanse vrouw. Maar de laatste jaren valt het op dat Turkse vrouwen weer gaan moeten strijden voor hun identiteit en hun positie.

Naast de tentoonstelling zijn er ook concerten. Dat is handig, want door de muziek kan Bozar het probleem van de taal overstijgen. Het toont ook de enorme diversiteit in de tradities en volkscultuur.

Moeders, godinnen en sultanes
nog tot 16 januari
in Bozar
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel
info: 02 / 507 84 44

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni