Momentum #3: voor een breed publiek

Van 12 tot 15 juni verenigen Bains::Connective, Wiels en Q-O2 zich voor het jaarlijkse performancekunstenfestival Momentum, dat dit jaar voor de derde maal plaatsvindt. Goed een dozijn Belgische en internationale kunstenaars brengt performances en interventies op het scherp van de snee. Het festival biedt ook ruimte aan discussie en reflectie.

De curatoren/kunstenaars/organisatoren Luea Ritter en Monica Klingler richtten een aantal jaren geleden de vzw Such Long Ideas op. Gesterkt door de overtuiging dat in Brussel - een stad die op de wereldkaart van de dans en het theater als erg sterk geboekstaafd staat - het performancegenre al te weinig aan bod komt, startten ze het festivalplatform Momentum op. Partners vonden ze als snel bij Les Halles (met name het performancefestival Trouble), de kunstenhogechool La Cambre en de kunstenwerkplaats De Pianofabriek.
Na twee edities staat Momentum in 2008 op de gladde drempel van de doorbraak naar een ruimer, meer gediversifieerd publiek. Getuige daarvan is ten eerste de samenwerking met het beeldende kunstencentrum Wiels en de muziekwerkplaats Q-O2. Hoewel de eerdere partners - organisaties die zich veeleer op de podiumkunsten concentreren - nauw bij het project betrokken blijven, maakt Momentum hiermee een helder statement dat in het voordeel van de hybride inborst van het performance-artgenre pleit.

Ten tweede oogt de lijst van deelnemende artiesten aan het evenement jaar na jaar indrukwekkender: naast jonge vogels krijgt Momentum ook iets meer gevestigde, maar nog steeds belangwekkende kunstenaars over de performancevloer.

Verborgen camera
Op 12 juni opent het festival met drie performances in Bains::Connective. Alastair MacLennan uit Ierland toont een performance/installatie uit de werkreeks 'Actuations'. De Zwitserse Gisela Hochuli improviseert met voorwerpen en haar lichaam. Hoewel ze daarvoor een krijttekening - een basisstructuur - hanteert, vloeit haar werk voort uit het moment: de performance bestaat uit de interacties tussen object, lichaam, ruimte en het publiek. De Brusselse Gosie Vervloessem sluit de openingsavond af met een performance waarin ze met haar ondertussen karakteristieke huis-, tuin- en keukenwetenschap op een alternatieve manier natuurfenomenen onderzoekt, daarbij wolken poëzie en theatraal drama echoënd.

Daags nadien vindt Momentum in Wiels plaats waar de Brusselaars Harald Thys en Jos De Gruyter aantreden - wie het nog kan moet hun prachtige bitterzoete en hilarische video op de Biënnale van Berlijn checken. Wat de heren precies in Brussel zullen doen, konden we nog niet achterhalen, maar hun werk is gekarakteriseerd door een burleske speelsheid en een bijna kinderlijke simpliciteit waarin emoties en kritische bedenkingen schuilen. Dezelfde avond komen de Italiaanse Myriam Laplante, de Britten Kris Canavan & Isabelle Blue en de Belgische Merlin Spie naar Bains::Connective.

Op zaterdag 14 juni vinden in Bains::Connective artist talks plaats, de dag erna staan bij Q-O2 meer gesprekken met kunstenaars gepland. Zaterdagavond piekt het festival met vier performances in Bains::Connective. Naast de Zwitserse Judith Röthlisberger, het internationale duo Atelier Urnamo en de Canadese Julie Andrée T., willen we vooral het werk van Ria Pacquée aanraden. Deze Antwerpse kunstenares behoort tot de grondleggers van het genre in Vlaanderen. Al sinds de jaren 1970 'vermomt' Pacquée zichzelf in het dagelijks leven. Haar bekendste typetje blijft tot vandaag 'Madame', een eenzame vrouw van middelbare leeftijd die zich - als in Candid camera - inwerkt in 'normale' situaties.

:: Momentum #3 - 12-15.6.2008 - Bains::Connective, Wiels, Q-O2 - 0497-83.98.45, info@momentum-festival.org
Tickets: 10/8 euro (1 avond/soir/evening), festival pass: 20/25 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Skaters vragen Brussel om begrip en infrastructuur
  • De Ring rond Brussel: Hoe Vlaanderen veel geld kan besparen
  • 150 bronnen in de stad: 'We hebben dit water nodig in een drogere wereld'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Theater Aan Zee: De reus in de mens
  • Portrait à fleur de peau de Pitcho Womba Konga
  • Rue de Manchester: la destination estivale la plus prisée des Bruxellois
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement