Museum bij zaklantaarnlicht

In het kader van de Nocturnes van de Brusselse Museumraad organiseren de Bellevuemusea een bijzondere activiteit. Bezoekers zijn tijdens de avondlijke uren welkom om met hun zaklantaarns te gaan rondneuzen in de onderaardse gangen van het voormalige paleis van Brussel.

De Bellevuemusea zijn gevestigd in Hotel Bellevue, vlak naast het huidige Koninklijk Paleis. Er kwamen vroeger vele belangrijke gasten logeren. De hertog van Wellington gebruikte het hotel als hoofdkwartier een paar dagen voor de slag bij Waterloo.

Nu herbergt het gebouw in de eerste plaats het Museum van de Dynastie, dat de geschiedenis van ons koningshuis vertelt aan de hand van de regeringsperioden van onze verschillende vorsten. Koning Boudewijn kreeg er een Memoriaal, verschillende kamers zijn aan zijn leven en werken gewijd.

Een tweede trekpleister van de musea is de archeologische vindplaats van de Coudenberg onder het Koningsplein. Het Bellevue-hotel werd in 1776 immersopgetrokken op de ruïnes van het voormalige kasteel van de hertogen van Brabant, die zich in de elfde eeuw op de Coudenberg kwamen vestigen. Onder de hertogen van Bourgondië werd dat kasteel een echt paleis. In de keizerlijke kapel aldaar deed Keizer Karel in 1555 troonsafstand, later hielden ook Albrecht en Isabella er hof. In 1731 werd het paleis echter verwoest door een brand.

Wat nu nog van dat paleis overblijft zijn de onderaardse gewelven onder het Koningsplein, die ondertussen voor het publiek toegankelijk zijn. Op 18 november zijn ze dat ook tijdens de avonduren, van vijf tot tien. Bezoekers mogen het illustere parcours dan afleggen als twee wachten die hun nachtronde doen in het donker en uiteindlijk uitkomen bij het bureau van Boudewijn. Geïnteresseerden kunnen beter reserveren en de avond zelf een zaklantaarn meenemen.

Bellevuemusea, Paleizenplein 7; 02-545.08.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Niet enkel jongeren blijven feesten tijdens corona
  • Minister Clerfayt: 'Het zal twee jaar duren voor de arbeidsmarkt hersteld is'
  • Big City: Wat blijft er over van de wereldtentoonstellingen in Brussel voor Expo 58?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Melat Gebeyaw Nigussie leidt de Beursschouwburg: 'Ik ben tegelijk insider én outsider'
  • Ruby Gallery: a new beacon in the canal zone
  • Liesa Van der Aa: 'Ik word agressief van yoga'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement