Natuurfilmfestival in Passage 44

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
12/11/2004
Zitten de slakken aan de sla en de kevers op de rozen, maar houdt u niet van de geur van napalm in de morgen? Sluit dan een verbond met de egel. De stekelige krijger zal zich met plezier te goed doen aan kevers, slakken en allerlei insecten. Dat hij in dapperheid niet voor Brad Pitt moet onderdoen, komt mooi tot uiting in Hérisson guérrier des jardins, een van de geselecteerde dierenfilms op het prestigieuze European Nature Film Festival Valvert.

Fans van natuurdocumentaires worden door de televisie ruim bediend. Maar je kunt veel van die tv-producten niet vergelijken met wat het European Nature Film Festival Valvert voorschotelt. Dit filmfestival vertoont en bekroont de mooiste dierenfilms en documentaires ter wereld. Het kreeg dit jaar ongeveer tachtig films toegestuurd, en alleen het kruim haalde de selectie. Het selectiereglement bepaalt dat elk jurylid een beroep kan doen op een externe wetenschappelijke expert, in geval van twijfel over de wetenschappelijke nauwgezetheid of een tekortkoming op ethisch gebied. Dit jaar wordt de Officiële Jury voorgezeten door Gérard Corbiau, de regisseur van Farinelli.

Lelijk en roofzuchtig
Het festival wil het grote publiek de kans geven om de uitzonderlijke films op groot scherm te zien, want veel van de natuurpracht gaat op een klein scherm verloren. De egel is niet de enige die een weekend lang de ster van de film is. In A moose named Madeline is de hoofdrol weggelegd voor een lelijke, onhandige en kwetsbare eland die zoals haar moeder tot woudreus moet uitgroeien. The eagle odyssey buigt zich over de overlevingsstrijd van de witstaart-arend die opnieuw langs de Schotse westkust is opgedoken. Nadat er jarenlang jacht op werd gemaakt in heel Europa, stierf de witstaart-arend, een van 's werelds grootste arenden, uit in Groot-Brittannië.

Minder sierlijk, veel lelijker en nog veel roofzuchtiger dan de witstaart-arend is de zeeluipaard. In Le léopard de mer, seigneur des glaces maken we van nabij kennis met deze reuzenrob met de allures van een veelvraat, die aan het andere einde van de planeet leeft, op de meest ongastvrije plaats die er bestaat: Antarctica. De dramatische ontmoeting tussen zeeluipaarden en een kolonie pinguïns was een unieke kans om hun ongeziene, huiveringwekkende jachtgedrag te filmen.

Behalve dierenfilms staan er ook een paar meer op flora gerichte natuurdocumentaires op het programma.

European Nature Film Festival Valvert, van 10 tot en met 13 november in het Auditorium van de Passage 44. De prijs per voorstelling (twee films) is 4 euro. Reserveren op 0900-27.727

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni