Neven: Berchemse ambient jazz

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
16/10/2004
Neven? Volgens Google is 'neven' 'well known for her postharvest research programs as well as developing innovative controlled atmosphere treatments systems' en is 'neven' ook 'busjz elo a csatornabol akkor napjid'. Dat hebben de leden van de Brusselse 'electro'-groep Neven even voor u uitgezocht op hun website. Het gezelschap rond Peter Clasen viert haar achtste plaat en haar tiende verjaardag met een visueel en erg Brussels concert in Sint-Agatha-Berchem.
Neven is op en top een Brussels combo. In 1995 stelden ze hun debuutalbum Recycl-Age voor op een concert in Magasin 4, ze duiken regelmatig op in Brusselse kroegen en clubs, de samples die ze gebruiken rapen ze op van de Brusselse straten, en hun werkstukken kregen in het verleden al namen mee als Bruxelogic, 'Antoine Dansaert', of 'Atomium'. Op de nieuwe plaat We Love Music figureren nummers als 'Daringman' (de foto voor de plaat werd trouwens gekiekt voor de deur van het gelijknamig café in de Vlaamsesteenweg), 'BXL Congres' en 'Zaventem'.
Stukken van de nieuwe plaat zijn op verschillende plaatsen in de stad opgenomen. Clasen: "De sax in het nummer dat we 'Daringman' genoemd hebben is in het café opgenomen tijdens een jamsessie. Ook in de gangen en in de bar van Brussel Congres hebben we gespeeld. En met Zaventem heeft onze percussieman een band. Hij werkte vroeger bij Sabena en kon dus goedkoop reizen om in Afrika zijn djembés te gaan halen."
In totaal staan er maar liefst twintig nummers op de nieuwe plaat. Meer kon niet. "70 minuten was ongeveer het maximum, terwijl we tijdens onze concerten uren en uren materiaal hadden opgenomen. Dat hebben we dan bijvoorbeeld in de auto beluisterd en geselecteerd. Het uitgangspunt van onze concerten was zoveel mogelijk improviseren. Veel nieuwe nummers zijn ontstaan door te jammen op grooves van oude nummers. De laatste tijd luister ik nogal veel naar jazz. Miles Davis moet ook op die manier gewerkt hebben."

Berchem verfilmd
Op We Love Music is ook Neven de kant van de jazz opgegaan. De nummers klinken erg akoestisch, de elektronica zorgt nog steeds voor de ruggengraat, maar verdwijnt een beetje naar de achtergrond. Dat levert ambient jazz op die gemakkelijk in het oor ligt. Clasen: "Ik ben niet opgegroeid met jazz, ik ben dus een beetje een laatkomer. Maar er is volgens mij wel een duidelijke lijn tussen jazz en de muziek van nu. Ook in de manier van werken. Binnen de elektronische muziek wordt er veel teruggegrepen naar jazz, misschien zelfs meer dan naar rock."
Ook in Gemeenschapscentrum De Kroon van Sint-Agatha-Berchem gaat Neven akoestisch spelen. Met liefst zeven muzikanten. Het wordt een bijzonder concert in de gemeente waar Clasen een paar maanden geleden is komen wonen. "Berchem is relatief weinig gekend. Daarom lopen we hier rond met onze camera om af en toe wat te filmen. Die beelden dienen tijdens het concert als visueel decor. Je vindt hier trouwens heel wat art deco. Er wordt nog veel Brussels gesproken. Pintjes kosten hier bovendien maar 1 euro."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni