Nieuwe media voor iedereen

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
05/12/2004
Constant is de Brusselse vereniging die sinds 1997 op verschillende manieren nieuwe-mediakunst promoot en verspreidt. Het jaarlijkse hoogtepunt in de werking is het festival Verbindingen/Jonctions, dat dit jaar aan haar achtste editie toe is. Op het programma staan een mix van elektronische muziek, vrije uitwisseling van kennis, ideeën en materiaal, het creëren van software creaties, sociologische enquêtes, en debatten over vrije licenties voor publicaties.

Hoogtepunt in het festival is de Belgische lancering van de Creative Commons-licenties in de Koninklijke Bibliotheek. Creative Commons voorziet in een nieuw, wettelijk systeem dat het de auteurs van teksten, muziekstukken, films, foto's of wetenschappelijke literatuur mogelijk maakt om de rechten op hun werk in bepaalde gevallen vrij te geven en zo de vrije verspreiding van kennis op niet-commerciële basis te bevorderen.

De Creative Commons-licenties zijn ontwikkeld in Amerika, worden in steeds meer landen geïmplementeerd en kunnen worden vastgelegd via het net. De lancering heeft plaats op 10 december, op 3 december geven de Londense softwarekunstenaars Jo Walsh en Saul Albert al een lezing over lucratieve media en de voorgeschiedenis van de commons. Ook op 10 en 11 december zijn er in het kader van het festival workshops over licentiesystemen.

Een van de eerste Belgische publicaties die een Creative Commons-licentie krijgt, is het boek dat de neerslag bevat van het vorige festival Verbindingen/Jonctions. Dat boek wordt voorgesteld op dag één van het festival, vrijdag 3 december, om 18u in de Mommen-Ateliers. Het bedreigde kunstenaarsdorp Mommen-Ateliers in de Liefdadigheidsstraat in Sint-Joost-ten-Node wordt de uitvalsbasis van het festival dat verder ook in de Winkel op het Sint-Gillis Voorplein en in Plan B in de Kazernestraat neerstrijkt.

In de Ateliers loopt de tentoonstelling 'Critical and Situated Cartography', over het 'in kaart brengen' van al dan niet imaginaire gegevens, projecten en complexe systemen. Hoe of wat verneemt u ook in een van de presentaties die de tentoonstelling begeleiden. Het muziekluik bevat uiteraard een hele reeks concerten waarbij laptops, internetradio en andere intelligente apparatuur en software bij komen kijken. Om enkele voorbeelden te geven: rand()% is een internetradiozender die zelf muziek genereert (4.12), Lo-bat is een artiest die muziek maakt met elektronicafossielen als de Amiga en de Gameboy (10.12). Maar waarom doet u dergelijke zaken eigenlijk zelf niet? Constant is er ook om de elektronische have-nots te helpen. Met workshops over het Linux-besturingssysteem op Mac, het maken van live-cd's, het gebruik van artistieke tools, het overleven als kunstenaar of culturele werker in de sector.

Gedurende het hele festival zenden een aantal Belgische vrije radios (RUN, RadioCampus en Radio Centraal) de concerten en evenementen uit. Ze maken daarbij gebruik van het radioswap platform.

Verbindingen/Jonctions 8, van 3 tot 9 december Mommen-Ateliers - Liefdadigheidsstraat 37 Sint-Joost, Magasin, Sint-Gillis Voorplein 31 Sint-Gillis, Koninklijke Bibliotheek, Keizerslaan 4, Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni