Opening Bronkstheater: feestvarkens met een lange snuit

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
18/03/2009
Het verhaal van de bouw van het Bronkstheater op de Varkensmarkt is uit. Het knappe gebouw met de glazen gevel staat er nu, en wordt dit weekend geopend met een groot feest voor kinderen, jongeren en volwassen.

Sinds de oprichting van Bronks, nu meer dan zeventien jaar geleden, was het jeugdtheater op zoek naar een eigen plek. Maar door allerlei onprettige omstandigheden kwam die er maar niet, en moest het zijn reputatie in andere schouwburgen opbouwen. Nu heeft Bronks dus toch dat eigen gebouw, en het is nog spiksplinternieuw ook. Met twee grote speelruimten, allerlei hoekjes en kantjes, een café met terras, en overal veel licht van en uitstraling naar de onmiddellijke omgeving in het centrum van Brussel.

Directrice Oda Van Neygen, architecte Martine De Maeseneer, en de hele Bronks-ploeg willen nu zo vlug mogelijk zoveel mogelijk mensen over de vloer krijgen. Deze vrijdag krijgen de Brusselse basisscholen uit de omgeving de primeur, als ze tijdens de vooropening aan allerlei workshops komen deelnemen. Op zaterdag 21 en zondag 22 maart opent het Bronkstheater dan voor het grote publiek. Op het programma staan enerzijds een aantal theatervoorstellingen in de grote zaal met 190 zitjes, maar ook en vooral veel gratis straattheater, circusacts, concertjes en korte voorstellingen die ook erg toegankelijk zijn voor anderstaligen.

Het programmeren van twee eigen producties en twee gastproducties, weerspiegelt de gebruikelijke gang van zaken bij Bronks, dat niet alleen zal blijven produceren maar ook de receptieve werking zal blijven verzorgen.

De keuze voor de klassieker Ola pola potloodgat is een kleine terugblik naar het recente verleden van het jeugdtheater. Met deze spraakmakende voorstelling uit 2001 bevestigden Randi De Vlieghe en Pascale Platel immers al het goede wat vooraf al over hen werd vernomen. Ze wonnen met deze uiterst geestige en verbeeldingrijke productie niet alleen de 1000 Watt-prijs 2001, maar ook de Theaterfestivalprijs 2002 (de eerste en voorlopig ook enige keer dat die eer te beurt viel aan een jeugdtheatervoorstelling).
•• 21.3.2009, 14.00, +/- 6 min., 5+, €6/8

WaWilWieDoen is dan weer de jongste productie van Bronks en is bedoeld voor jongeren, die bij Bronks in de toekomst nog meer aan hun trekken zouden moeten komen. Opnieuw is Randi De Vlieghe van de partij, maar deze keer wordt er niet alleen gelachen. Samen met Ruth Beeckmans, Joris Hessels en Dominique Van Malder gaat hij in deze associatieve voorstelling immers dieper in op de problematische neveneffecten die fenomenen als YouTube, Facebook, en talentenjachten als Idool kunnen hebben op pubers die niet altijd even stevig in hun schoenen staan.
•• 21.3.2009, 22.00, +/- 90 min., 12+, €6/8

De twee gastvoorstellingen zijn twee Shakespeare-bewerkingen. Heel bijzonder is dat Oda Van Neygen Jan Decortes The winter's tale-bewerking Wintervögelchen per se aan het jonge volkje wilde laten zien. Koning S en Koningin Hermione zijn in blijde verwachting van een kindje. Maar S verdenkt Hermione van overspel met Koning B en zet haar op straat. Babydochtertje Perdita wordt achtergelaten en gered door een herder. Jan Decorte, Sigrid Vinks en co hervertellen en spelen dit wat kluchtige verhaal op een glasheldere en expressieve manier in Decortes typische kindlijke taal. Grappig, aandoenlijk en eigenzinnig.
•• 22.3.2009, 14.00, +/- 70 min., 8+, €6/8

Puck van theater Froe Froe is dan weer een bewerking van Midzomernachtsdroom, een stuk van Shakespeare dat door de vele wendingen in een sprookjesbos en het gemors met toverdrank sowieso gesneden koek is voor kinderen. De elfenkoning Oberon maakt met zijn echtgenote Titania ruzie over hun pleegdochter enzovoort. De acteurs en poppen van Froe Froe bevinden zich rond en boven het publiek dat zich vrij kan bewegen in een tent met twaalf poppenkasten.
•• 21.3.2009, 14.30 & 16.00, +/- 45 min., 7+, €6/8

:: Opening Bronkstheater
wanneer: 21 en 22 maart - zaterdag van 13.30 > 24.00 uur - zondag van 13.30 > 18.00 uur
waar: Bronks, Varkensmarkt 15-17, Brussel - 02-219.99.21 - info@bronks.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni