Oplossing in de maak voor boekhandel Passa Porta

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
08/12/2004
Er lijkt een oplossing in zicht voor de boekhandel van het literatuurhuis Passa Porta. Wellicht wordt nog voor het eind van de maand een principeakkoord gesloten met enkele investeerders die de boekhandel op commerciële basis zullen uitbaten.

De boekhandel wordt sinds de opening gerund door de literaire vereniging Het Beschrijf, die het literatuurhuis samen met de Franstalige zusterorganisatie Entrez Lire beheert. Het is de bedoeling dat de winkel, die boeken in het Nederlands, Frans, Engels en Duits aanbiedt, na 31 december door een commerciële vennootschap wordt uitgebaat. De afgelopen tijd was Paul Buekenhout, de directeur van Het Beschrijf, dan ook naarstig op zoek naar investeerders.

Er werd gezocht naar mensen 'met een hart voor boeken' die bereid waren zo'n 150.000 euro in de boekhandel te investeren. "We gaan natuurlijk niet met iedereen in zee," vertelt Buekenhout. "De boekhandel moet een commerciële onderneming met een literaire reflex worden. Het is niet de bedoeling dat hier allerlei evenementen zoals mosselfeesten georganiseerd worden. Ook hoeven hier niet alle boeken te liggen. De winkel moet zich beperken tot literatuur en non-fictie, boeken met een verhaal dus. De drie toekomstige partners in Passa Porta, wij, Entrez Lire en de zelfstandige boekhandel, zullen daarover een soort van samenlevingscontract sluiten."

Op de publieke oproep die Passa Porta lanceerde, kwam niet heel veel reactie. "Maar er waren wel enkele interessante kandidaten. We zijn met enkelen in gesprek en het ziet ernaar uit dat we voor eind december tot een akkoord zullen komen. Januari wordt dan wellicht een overgangsmaand en vanaf februari zou de boekhandel in handen komen van de zelfstandige uitbater."

Vitrine
Het is natuurlijk de vraag of een meertalige literaire boekhandel, gevestigd in een pand zonder vitrine, wel leefbaar is voor een commerciële vennootschap. Buekenhout denkt van wel. "In een maand tijd, tussen 5 oktober en 5 november, hebben we een omzet gerealiseerd van 19.000 euro. Iedereen in het boekenvak was aangenaam verrast. Natuurlijk was het het begin en was iedereen nieuwsgierig, maar toch."
Momenteel draait de boekhandel break-even. "We zouden dus, als het echt moet, nog een tijd kunnen doorgaan. Maar dat is niet onze bedoeling."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni