Woensdag klonken er voor het eerst weer beiaardklanken aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Na het overlijden van stadsbeiaardier bleef het een tijdlang stil. Maar nu luiden de klokken weer.

Het is een tijdje geleden dat er werd gespeeld op deze beiaard. En dat is jammer, zegt Carl Van Eyndhoven van de Vlaamse Beiaardvereniging. "Met deze beiaardconcerten willen we op spectaculaire wijze aan de Brusselaar laten horen dat ze één van de mooiste beiaarden van België hebben."

Dat doen ze met vier concerten. Twee Vlaamse en twee Waalse beiaardiers zullen komen spelen. Er zijn niet toevallig evenveel Nederlandstalige als Franstalige beiaardiers. "Wij willen meteen laten weten dat dit een Belgische beiaard is en dat willen we zo laten horen" zegt Van Eyndhoven.

De beiaard van de kathedraal heeft een goede reputatie in de wereld van de beiaardiers door de sonoriteit van de 49 klokken. "De jaren zeventig was voor de klokkengieter bijzonder goede jaren, zoals er goede jaren zijn bij de wijn. Dat heeft te maken met onder andere de samenstelling van het brons. Elke keer als ik er op speel ben ik steeds aangenaam verrast door de prachtige klank."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni