Het Vlaams Parlement organiseert in De Loketten een tentoonstelling met kunstwerken van Panamarenko. De Antwerpse kunstenaar balanceert al sinds de jaren zestig op de grens tussen kunst en wetenschap. De tuigen die hij ontwerpt zouden volgens Panamarenko echt moeten werken. Gelukkig voor ons, en misschien ook voor de piloot, staan ze voorlopig nog even op de grond, of aan wal.

Op de tentoonstelling kan je een audiogids huren voor één euro. De commentaar komt van de kunstenaar zelf. Hij legt uit hoe zijn vervoermiddelen werken. Panamerenko weet iedereen te verbazen door zijn wetenschappelijke kennis.

Hij vertelt onder andere het verhaal van de duikboot Panama, die ook op de tentoonstelling staat. Met die duikboot wou hij van Antwerpen naar Spitsbergen varen. Tegen tien kilometer per uur zou hij de drieduizend kilometer afleggen in veertien dagen. Het exploot ging helaas niet door. "Mijn kameraden zegden één voor één af. En ik had geen goesting om helemaal alleen naar Spitsbergen te varen."

De naam Panama staat in Russische letters op de duikboot. Het is een afkorting van Panamarenko. Dat is volgens de ene bron een Russische generaal, volgens de andere de afkorting van Pan American Airlines & Company.

Een origineel aandenken aan de tentoonstelling is de modelbouwdoos van het "Vliegend Eiland". Daarmee kan de bezoeker zijn eigen Panamarenko maken tegen de democratische prijs van vijftig euro.

Panamarenko
in het Vlaams Parlement
nog tot 25 maart
gratis toegang

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni