Pro Patria: Nooit meer oorlog, in de KVS

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
15/12/2004
De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) ziet het als een van zijn opdrachten om zich als culturele instelling ook kritisch over het vaderlandse verleden te buigen. Daarnaast willen ze ook minder bekende teksten uit ons literair patrimonium opnieuw onder de aandacht brengen. Die twee doelstellingen worden bereikt met het project Pro Patria, waarvan deze woensdag de eerste aflevering te zien is. Pro Patria is de naam van een reeks van drie getheatraliseerde lezingen van tekstfragmenten uit romans, essays, gedichten en theaterstukken over belangrijke episodes uit de Belgische geschiedenis.

De eerste aflevering heet Nooit meer oorlog en bevat teksten van Louis Paul Boon, Hugo Claus, Paul van Ostaijen, Ferdinand Vercnocke, Jef van de Wiele, Ivo Michiels en Gerard Walschap over de Vlaamse Beweging. Nooit meer oorlog was de leuze waarmee de Frontbeweging het drama van de Eerste Wereldoorlog wilde gedenken. Toch marcheerden niet veel later ook jonge Vlamingen naar het Oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog. Acteurs als Chris Thys, de schrijver Jeroen Olyslaegers en de KVS-dramaturg Ivo Kuyl lezen of spelen teksten terwijl op het toneel ook beelden geprojecteerd worden.

Pro Patria, woensdag 15 december om 20.30 uur in de KVS, Arduinkaai 7, 1000 Brussel i.s.m. de Trust der Vaderlandsliefde en kc nOna. Info en tickets: 02-210.11.12

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni