Publiek lust mediterrane film wel

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
18/12/2004
Zaterdag is de achtste editie van het Brussels Festival van de mediterrane film feestelijk besloten met de vertoning van 'Les Suspects' van Kamal Dehane. De internationale jury, voorgezeten door regisseur Merzak Allouache (Chouchou) kende de Grote Prijs toe aan 'A Casablanca les anges ne volent pas' van Mohamed Asli.

In deze film gaat Saïd naar Casablanca om werk te zoeken. In haar brieven smeekt zijn zwangere vrouw hem onophoudelijk terug te keren, want Casablanca staat erom bekend mannen te verslinden. De jury roemt zowel de cinematografische als de narratieve kwaliteiten van de film. "De film dompelt ons onder in een atmosfeer waar komedie en drama op een subtiele manier met elkaar verweven zijn. A Casablanca... doet de gouden tijd van het Italiaanse neorealisme herleven," motiveert de jury haar beslissing.

De grote prijs bestaat uit 5.000 euro, een promotiecampagne op de Franstalige muziekzender MCM en een tweetalige ondertiteling aangeboden door Laser Title Industry. Dankzij deze prijs raakten de winnaars van de drie vorige festivals aan een Belgische distributeur.

De speciale prijs van de jury ging naar Le Thé d'Ania van Saïd Ould Khelifa. Zijn film gaat over een Algerijnse schrijver, Mehdi, die getergd door het geweld van de integristen de moed verloren heeft om te spreken. Hij houdt het bij schrijven en trekt zich uit het sociale leven terug. Maar onder het mom hem thee te brengen blijft zijn overbuur Ania hem regelmatig bezoeken.

De achtste editie van het festival lokte meer dan 15.000 toeschouwers en mag dus een succes genoemd worden. Het publiek kwam zowel voor de films als voor de vele evenementen die de laatste tien dagen in de Kruidtuin georganiseerd werden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni