Ramadanfeest trapt af met tweedaags festival in Bar Eliza

Citizenne organiseert van 26 mei tot 25 juni het allereerste Ramadanfeest in Brussel. Aftrappen doet dat met een tweedaags Hospitality Festival, op 26 en 27 mei, in en rond Bar Eliza in het Elisabethpark in Koekelberg.

Het Hospitality Festival wordt een happening met dialoogtafels, fietstochten, boekvoorstellingen en RAM-talks - een variant op de TED-talks. Voorts is er randanimatie en muziek. Zo treedt Poetic Pelgrimage op, een Brits en vrouwelijk moslimhiphopduo. Al Wassili zal meeslepende soefi-gezangen uit de Arabisch-Andalusische traditie brengen.

Vanzelfsprekend staan ook eten en vasten centraal. Vrijdag 26 mei, de dag voor het begin van de ramadan, is een uitbundige dag, vergelijkbaar met carnaval. Dan wordt er voor het laatst couscous gegeten, le couscous du vendredi. Couscous is immers een typisch gerecht voor ‘s middags. Die dag vinden ook allerlei kookworkshops plaats die de diversiteit onder de moslims zullen demonstreren.

‘s Anderendaags gaat het er soberder en serener aan toe. Overdag zullen vrijwilligers de iftar voorbereiden, de maaltijd die na zonsondergang zal worden genuttigd. Hiervoor krijgen de organisatoren mobiele keukens van Cultureghem te leen. Verder komt Jonas Slaats zijn nieuw boek Fast Food Fatwa’s voorstellen en ook de Gentse imam Khalid Benhaddou komt vertellen over zijn boek Is dat nu de islam?.

Plazey goes Suikerfeest
Tijdens de rest van de ramadan worden her en der in Brussel publieke iftars georganiseerd. Met de website ramadanfeest.be wil Citizenne organisatoren aanmoedigen om zoveel mogelijk bekendheid te geven aan deze maaltijden. Ook ging Citizenne op zoek naar moslimgezinnen die hun deuren ‘s avonds willen openzetten voor niet-moslims. Via de website kunnen geïnteresseerden zich de hele maand inschrijven voor zo’n hospitality dinner.

Het Suikerfeest, op de laatste dag van de ramadan, wordt opnieuw in het Elisabethpark gevierd. Daar is die dag, 25 juni, ook het Plazeyfestival aan de gang, dat dit jaar aan zijn 25ste editie toe is. Beide organisaties zullen een gezamenlijke festivaldag in elkaar boksen met eten, muziek en randanimatie.

> Hospitality Festival. 26/05 & 27/05, hele dag, Bar Eliza & Elisabethpark, Koekelberg
> Ramadanfeest 2017. 26/05 > 25/06, diverse locaties, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Drugs steeds zichtbaarder in het straatbeeld
  • Arno's intimi over zijn postume album 'Opex'
  • Het nieuwe Brusselse afvalbeleid uit de doeken gedaan
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Youth Through The Lens: la Gen Z s'expose au MAD
  • Aboubakr Bensaihi: de Molenbeekse 'Rebel' van Adil & Bilall
  • Nils Frahm: the world's most influential pianist goes off-key
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement