Roma Integration in Europe: Roma veroveren Brussel

Tatiana De Wée
© Agenda Magazine
01/01/2004
De Roma vieren op 8 april de Internationale Roma-dag. Het Hongaars Cultureel Instituut en het Roemeens Informatiecentrum in Brussel zetten de bevolking, die veel mensen nog altijd niet goed kennen, in de kijker met verschillende exposities, concerten en lezingen.

Over de Roma, die oorspronkelijk uit India komen, hoor je hoofdzakelijk slecht nieuws zoals diefstallen die ze gepleegd hebben of huizen die ze kraken. Bovendien wordt de bevolking het meest gediscrimineerd in heel Europa en leeft ze meestal in armoede. Vooral in Oost-Europa stuit de minderheid op veel onrecht uit de samenleving. Toch proberen tientallen organisaties over de hele wereld jaarlijks een programma op poten te zetten om de bevolking in een positief daglicht te stellen en de Internationale Roma-dag te vieren. Die feestdag verwijst naar het eerste Internationale Roma-congres in Londen op 8 april 1971. Hier nam de bevolking verschillende resoluties aan, en werden het volkslied 'Djelem Djelem' en de Roma-vlag officieel goedgekeurd. Voortaan besloten ze ook de term 'zigeuner', die de Roma als beledigend en stigmatiserend bestempelden, te bannen. Ten slotte legden ze 8 april vast als de Internationale Roma-dag.

Om deze speciale dag te vieren stoomden in België onder andere het Hongaars Cultureel instituut en het Roemeens Informatiecentrum in Brussel een sociocultureel programma klaar dat aansluit bij het 'Europese Jaar van de Interculturele Dialoog'. De belangrijke onderdelen binnen de Roma-cultuur zoals dansen, muziek, fotografie en schilderen komen hierbij uitgebreid aan bod.

Stereotypen doorbreken
De integratie van de Roma wordt een steeds belangrijker punt op de internationale agenda. Sinds tien nieuwe landen zich bij de Europese Unie aansloten vormen zij de grootste etnische minderheid binnen de Europese grenzen. In juli 2003 vond de eerste internationale conferentie over de Roma plaats. De negen Europese landen (Kroatië, Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Macedonië, Montenegro, Roemenië, Servië en Slowakije) die deelnamen aan de conferentie hadden het idee om een decennium (van 2005 tot 2015) van Roma-integratie uit te roepen. Twee jaar later, op 2 februari 2005, gaven verschillende staatshoofden en regeringsleiders in Sofia het startschot en tekenden de verklaring. Hiermee verbindden de landen zich ertoe om de ongelijkheid, op gebied van discriminatie maar ook op de arbeidsmarkt, te reduceren en hun integratie te bevorderen. Binnen dit idee organiseerden het OSI (Open Society Institute) en OSA Archivum, een internationale archiefinstelling, een internationale fotowedstrijd die ze de naam Chachipe meegaven. 'Chachipe' betekent waarheid en realiteit: het doel van de wedstrijd was dan ook om stereotypen over de Roma te doorbreken en hun dagelijkse leven in beeld te brengen. Zo zie je bijvoorbeeld een stel jonge knapen die samen gezellig voetballen of kun je verschillende portretten bewonderen van oud en jong in hun leefomgeving. De tentoonstelling die eerst in Boedapest te zien was, verhuist nu naar België.

Op de feestdag zelf zijn er ook tal van activiteiten gepland. Zo kun je in het Hongaars Cultureel Instituut terecht voor een tentoonstelling met sculpturen, fotografie en schilderijen van de Roma. De expo probeert verschillende artistieke kanten te laten zien om de diversiteit van de Roma-gemeenschappen te weerspiegelen.

Bovendien is er ook een documentaire over het leven, de gewoonten en de folklore van de Roma in Kosovo. Om het geheel aan te vullen is er de fototentoonstelling The brick-makers gypsies van de Roemeense fotograaf Bogdon Croitoru over een familie die het bakken van bakstenen van vader op zoon doorgeeft.

:: Roma Integration in Europe
wanneer: 3, 7, 8.4, 5 > 11.5 & 5 > 7.6.2008 om 18.00 uur (18.00 uur: opening tentoonstelling, 18.30 uur: lezing, 21.00 uur: concert)
waar: CC Etterbeek - Espace Senghor Waversesteenweg 366, Etterbeek, 02-230.31.40, espace.senghor@chello.be + Hungarian Cultural Institute rue Treurenberg 10, Brussel/Bruxelles, 02-209.07.5

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni