Schrijfster Colette herdacht in bibliotheek

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
28/10/2004
Tijdens haar thea­terjaren kwam de Franse schrijfster Colette -- de Madonna van haar tijd - geregeld naar Brussel. Vijftig jaar na haar dood eert de Koninklijke Bibliotheek Al­bert I haar met een portret.
De moeder van Colette, Sidonie Landoy, is altijd de lof blijven zingen over 'haar' België, waar ze haar jeugd had doorgebracht. En koningin Elisabeth van België ging verschillende malen op bezoek bij haar vriendin Colette in Parijs. Het zijn maar twee van de invalshoeken vanwaaruit de Koninklijke Bibliotheek de figuur en het werk van Colette wil belichten tijdens de herdenkingsvieringen Colette 1873-1954, die vooral in Frankrijk bijval hadden. De tentoonstelling in Brussel heeft geput uit de grote privé-verzameling van Michel Remy-Bieth. Het gaat om allerhande persoonlijke objecten van Colette, brieven, prentbriefkaarten, manuscripten, foto's, affiches en krantenartikels. Die geven een beeld van de intieme leefwereld van Colette, haar artistieke milieu met onder meer Marcel Proust, Jean Cocteau en Maurice Ravel en haar bewonderaars(ters), zoals koningin Elisabeth.

Colette, Koninklijke Bibliotheek, Kunstberg, 1000 Brussel, van 5 november tot en met 22 december. Van maandag tot zaterdag van 9 tot 16.50 uur, gesloten op feestdagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni