Seizoen Ars Musica: Kurág versus Kafka

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
03/12/2004
De eerste avond in de cyclus 'Seizoen Ars Musica', een partnership van Flagey en Bozarmusic, en van de cyclus 'Muziek en Poëzie' opent in het Duits. Geen wonder als Franz Kafka en György Kurtág de toon zetten.

Voor het eerst komt de 78-jarige Hongaarse componist György Kurtág naar Brussel voor een pianorecital. Samen met zijn vrouw Marta zal hij in de grootste concertopnamestudio in Flagey legendarische uittreksels brengen uit zijn quatre-mains compositie 'Spelen' (Játékok). Ook zijn amper twintig jaar oude werk 'Kafka-Fragmente' speelt Kurtág, met medewerking van violist András Keller en de sopraan Maria Husmann. Enkel het parkethout zal kraken in de zaal.

Als literaire verpozing tussen beide composities wordt door de Duitse acteur Otto Sander, bekend van films als 'Wings of Desire' en 'Faraway'; voorgelezen uit het oeuvre van Kafka (1883-1924). Tachtig jaar na zijn overlijden staat Kafka centraal in het literair-muzikale seizoen 'Muziek en Poëzie' van Bozarmusic. De auteur blijft symbool staan voor de labyrintachtige maatschappij die kenmerkend is voor de twintigste eeuw vol onbegrepen wereldevoluties.

Als volwaardig exponent van de Prager deutsche Literatur, het enige waarmee Kafka te identificeren is, past het om de literaire avond in het Duits te houden. Ook al mocht zijn werk voor Duitsland een tijd in brandstapels opgaan. Sander plukt voor de avond uit Kafkas weinige, maar zo openhartige geschriften vol obsessierijke zelfanalyse. De stem van de acteur, de muzikale entourage en de sfeer van Studio 4, zullen de herkenning van de ware Kafka wellicht op een hoog niveau tillen.

Ruim een maand later, half januari 2005, volgt in dezelfde cyclus een Engelse avond in het Théâtre National rond de persoon van William Butler Yeats. Fiona Shaw treedt op als vertelster, aangevuld met muziek van Britse en Ierse componisten gebracht door tenor Mark Padmore en pianist Iain Burnside. Na Pasen volgen nog in de kleine zalen van het Paleis voor Schone Kunsten thema-avonden rond Paul Willems en Said. Voor een programma rond Erik Satie en Henri Michaux moet u in het Théâtre Marni zijn.

Muziek en Poëzie, Kafka & Kurtàg, op maandag 6 december vanaf 19u30, Flagey, Heilig Kruisplein, 1050 Elsene. Volledig cyclusprogramma: 02-507.82.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni