De gemeente Sint-Joost-ten-Node overweegt een miljoen euro te geven aan het kunstenaarsdorp Ateliers Mommen in de Madouwijk. Het dorp heeft dringend drie miljoen euro nodig om de gebouwen te kopen. Als dat niet lukt dreigt het oudste kunstenaarscollectief van het land te verdwijnen.

Kunstliefhebber Felix Mommen riep dit dorp meer dan honderd jaar geleden in het leven. Kunstenaars kunnen er relatief goedkoop een atelier en eventueel ook woonruimte huren. Momenteel zijn de kunstenaars met een dertigtal.

Als de kunstenaars geen drie miljoen euro vinden voor mei 2005 moeten ze weg uit de Ateliers Mommen. De eigenaar van de gebouwen wil de ateliers helemaal renoveren. Daarna wil de eigenaar de huurprijzen omhoog trekken zodat nog maar weinig kunstenaars zich een plek in dit complex kunnen veroorloven.

Om dat te vermijden wil de vzw Mommen de gebouwen zelf in handen krijgen. Zij willen maar een beperkte renovatie doen om het individuele karakter van de ateliers te behouden.

De gemeente Sint-Joost-ten-Node overweegt nu een miljoen euro te geven aan de vzw Mommen. De vzw is daar heel blij mee en hoopt dat ze een goede overeenkomst kan vinden met de gemeente. De kunstenaars hopen dat ze een vrijgevige kunstliefhebbers kunnen vinden voor de overige twee miljoen euro.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni