Steeds meer mensen dansen folk, ook in Brussel

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
12/12/2008
De laatste jaren groeit het aantal folkbals in Brussel exponentieel. Folkdansers kunnen minstens twee keer per maand wel ergens terecht om te dansen. Waar komt die revival van de folkdans vandaan? En wat is er plots zo sexy aan folk? We vroegen het aan twee grote spelers: Muziekpublique en Frisse Folk.

De revival van de folkdans komt overwaaien uit Centraal-Frankrijk, waar deze traditionele dans veel voorkomt. Folkdans werd in België opnieuw geïntroduceerd toen Belgen naar Centraal-Frankrijk begonnen te reizen. Ze waren zo in de ban van folkdans dat ze ook hier bals en danslessen zijn gaan organiseren. "De terugkeer van folkdans is in feite niet zo nieuw. Sinds de folkrevival van de jaren 1960 worden er in België opnieuw bals georganiseerd. Tien jaar geleden deden we dat ook al in Brussel," zegt Peter Van Rompaey van Muziekpublique. "Maar het klopt wel dat er de laatste jaren meer dansers zijn, meer aanbod. De grote boom is gekomen met het Boombal: een bestaand concept werd nieuw leven ingeblazen. Zij maakten plaats voor jonge balgroepen, en hun geweldige marketingmachine zorgde voor de doorbraak. Die campagne was zo succesvol dat sommige mensen nu denken dat folkbal en Boombal hetzelfde is," zegt Van Rompaey. Koen Dhondt van Frisse Folk bevestigt dat: "Boombal is erin geslaagd om folk weer aantrekkelijk te maken. Ze stelden het oubollige imago van folk en folkbals bij."

Partnerruil
Het grote succes van de folkbals is volgens Peter Van Rompaey te danken aan het individualisme in onze discotheken. "Op house en techno dans je in je eentje. Mensen hebben het nodig om elkaar vast te pakken, om samen in groep te dansen en om af en toe van partner te wisselen. Dat kan bij folk allemaal. Folkbals zijn laagdrempelig. Je leert er makkelijk mensen kennen. Een folkbal is als een gigantische huwelijksmarkt," zegt Van Rompaey met een glimlach.

Toch heeft hij ook kritiek op het succes. "Veel dansers zijn niet noodzakelijk folkmuziekliefhebbers. Ze zijn niet geïnteresseerd in de groep die ten dans speelt. Culturele centra zijn op de folkbal-kar gesprongen en organiseren daardoor veel minder concerten, waardoor groepen die niet-dansbare folkmuziek spelen, veel minder aan de bak komen. Nochtans is er ook in dat segment veel interessants."

Een voordeel van folkdans is dat je de meeste dansen vrij snel kunt leren. "Een stage van anderhalf uur volstaat om de basis onder de knie te hebben," zegt dansleraar Koen Dhondt. "Het is niet zoals bij tango, waar je eerst een jaar lessen moet volgen voor je de dansvloer op kunt."

Dhondt begon in 2002 folkdanslessen te geven in De Pianofabriek en gaf gaandeweg ook meer dansinitiaties op evenementen. Zijn organisatie, Frisse Folk, heeft de wind in de zeilen. "We hebben nu honderd tachtig leden in Brussel, en die mensen vragen niet liever dan te kunnen oefenen."

En geen betere plaats om te oefenen dan een folkbal. Muziekpublique organiseert zeven keer per jaar een Queimada-folkbal in het Volkshuis van Sint-Gillis en daarnaast drie tot vier als keer per jaar het Bal & Basta! in De Pianofabriek in samenwerking met Frisse Folk. Queimada richt zich eerder op het grote publiek, terwijl Bal & Basta! voor gevorderde dansers is. Frisse Folk was totnogtoe vooral bekend van zijn danslessen en -stages, maar in 2009 organiseren ook zij folkbals, tweemaandelijks in De Maalbeek. En dan zijn er nog een paar kleine spelers, zoals La Cabane du Bout du Monde in Watermaal-Bosvoorde en La Roseraie in Ukkel. Je mag ervan uitgaan dat fervente folkies twee keer per maand een stekje vinden.

Naast folkbals hebben we de laatste jaren kennisgemaakt met een multicultureel variant: het Wereldbal. Op 26 oktober vond de eerste editie van Bal Global plaats, een initiatief van het Masereelfonds, Danspunt, Frisse Folk en violist Wouter Vandenabeele (Olla Vogala, Transpiradansa). Op een avond leer je vijf werelddansen: Russische dans, West-Europese folkdans, Roemeense zigeunerdans, Bollywooddans en Afrikaanse dans.

Het concept is niet helemaal nieuw. Muziekpublique organiseerde tot vorig jaar het Bal der Bals in de Hallen van Schaarbeek, een groot bal met verschillende wereldmuziekgroepen en een korte stage van drie kwartier voordat het concert begint. Vanaf maart 2009 zal Muziekpublique opnieuw Wereldbals organiseren in De Maalbeek.

Kalender

* 14/12: Bal & Basta! van Muziek­publique en Frisse Folk in De Piano­fabriek (11 uur stage, 16.30 uur bal).

* 17/12, 20 uur: Boombal met dansinitia­tie in De Maalbeek.

* 21/1: folkbal met dansinitiatie van Frisse Folk in De Maalbeek.

* 23/1: Queimada van Muziekpublique in het Volkshuis van Sint-Gillis.

* 25/1: folkbal van La Cabane du Bout du Monde.

* Folkdanslessen vanaf 5 en 6 januari in Sint-Joris, Cellebroersstraat 16, 1000 Brussel. Inschrijven op frissefolk@gmail.com. Meer info op www.frissefolk.be en www.muziekpublique.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni