Studio Oyunculari brengt 'Oedipus verbannen'

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
23/01/2005
Het Turkije-festival van het Paleis voor Schone Kunsten wordt afgesloten met een Turkse bewerking van de Griekse tragedie Oedipus te Colonus. Een succesvoorstelling die onder de Turkse titel Oidipus Sürgünde (Oedipus verbannen) in mei in première ging op het Internationaal Theaterfestival van Istanboel.

Ze werd ook uitgeroepen tot de beste theaterproductie tijdens de herdenking van het 2500ste geboortejaar van Sophocles. Regisseuse Ahika Tekand is docente aan de universiteit van Eylül, actrice en hoofd van het jonge theatergezelschap Studio Oyunculari dat eerder ook Oedipus Rex, het eerste deel van Sophocles' tweeluik, bewerkte. In het tweede deel is Oedipus door zijn zonen verbannen uit Thebe, nadat gebleken is dat hij zelf zijn vader vermoord heeft. In Colonus komt volgens het orakel een einde aan zijn lijden. De plaatselijke machthebbers (het koor) en koning Theseus maken zijn proces. In de als proces opgevatte voorstelling moet het publiek de schuldvraag oplossen.

De tekst is in het Turks en begint om 21u. Daarvoor houdt professor Freddy Decreus (RUG) een lezing over het klassieke stuk Oedipus te Colonus van Sophocles (Nl & Fr). Daarna licht de regisseuse haar daptatie nog toe.

Oedipus verbannen, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, 02-507.82.00
woensdag 26 januari 2005 - 20.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni