De tentoonstelling 'Tattu - Tattoo' in de Musea voor Kunst en Geschiedenis heeft driehonderdvijftig authentieke voorwerpen bijeengebracht. Aan de hand van beelden, keramiek, textiel en foto's kan u tatoeages ontdekken uit verschillende culturen. Een pronkstuk is de neolithische mummie die tatoeages op haar huid heeft.

Tatoeages zijn niet enkel versiering. De aangebrachte motieven kunnen symbool staan voor een cultuur of een groep en bepalen de status van de drager. Sommige religies hebben tatoeages scherp veroordeeld, andere goden stimuleerden het gebruik ervan.

Als het in Europa over tatoeages gaat, denken we vooral aan stoere zeebonken met zeemeerminnen, reddingsboeien en veroveringen op hun arm. Het zijn herinneringen die zonder ordening worden opgestapeld.

Jongeren met een klein, discreet motiefje doen dat vaak omdat het in de mode is. Anderen versieren hun lichaam als een kunstwerk en werken er hun hele leven aan.

Nieuwe impuls
Op de allesomvattende tentoonstelling worden ook verschillende tatoeagetechnieken geïllustreerd aan de hand van instrumenten van over de hele wereld. In het deel 'dermatologie' krijgt men uitleg over de gezondheidsrisico's.
Vandaag grijpen niet-westerse maatschappijen terug naar oude tatoeagetradities. En kunstenaars experimenteren met hun lichaam. De hedendaagse tatoeage is duidelijk een universele kunst in volle bloei.

Tatu - Tattoo
tot 27 februari
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
in het Jubelpark

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni