Tentoonstelling: Mali, lemen moskeeën

Tom Zonderman
© Agenda Magazine
15/01/2005
Sinds enkele weken pronken achter de glasramen van het Paleis voor Schone Kunsten langs de Ravensteinstraat en de Baron Hortastraat grote zwart-witfoto's van zongedroogde zandkastelen. Het loont de moeite om uw stap te vertragen en uw blik aan te scherpen. Het betreft een selectie van 15 beelden uit 520 foto's die fotograaf Sebastian Schutyser (Brugge, 1968) tussen 1998 en 2002 maakte van lemen moskeeën uit de binnendelta van de Nigerstroom in Mali.

De binnenlanden van het West-Afrikaanse Mali zijn altijd een knooppunt van religies en culturen geweest. Met de islam als grootste inspiratiebron begonnen de inwoners in de Middeleeuwen met de bouw van moskeeën in bamaco, een mengeling van aarde en een speciaal soort olie.

De buitengewone bouwwerken met het originele vormenspel zijn een mooi voorbeeld van 'levende' architectuur. Omdat de gebruikte materialen erosie­gevoelig zijn, worden de aarden moskeeën van generatie op generatie verbouwd en herbouwd.

Dit uniek cultureel erfgoed dreigt echter verloren te gaan door het gebruik van nieuwe, duurzame materialen zoals cement en beton. Vooral voor de kleine dorpsmoskeeën uit de niet-toeristische streken betekent dit de doodsteek. Ironisch genoeg is het net armoede die de traditionele bouw- en restauratietechniek kan beschermen. Sebastian Schutyser heeft deze massieve bouwsels alvast haarscherp vereeuwigd.

Façade Palies voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, 02-507.82.00 - tot 31 maart

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni