Toendra verovert met rock Nederlandstalig Brussel

© tvbrussel
11/01/2005
Toendra is een jonge Brusselse rockband die Nederlandstalige muziek brengt. Onlangs brachten ze hun tweede CD 'Blauwdruk' op de markt.
De drie leden van Toendra, twee broers en een toenmalige buurjongen, maken al zo'n vijftien jaar lang samen muziek. De twee broers Sven en Sam begonnen ooit covers van Pink Floyd en Jimi Hendrix te spelen in hun tuinhuisje. Het duurde niet lang, of buurjongen Wim vervoegde de broers. De groep Feet of Clay werd geboren.

Al snel werd besloten om te zingen in het Nederlands. Zanger en tekstschrijver Sam vindt het makkelijker om in zijn moedertaal te zingen en besefte ook dat zijn Engelstalige teksten niet 'goed genoeg' waren. In 1998 werd de groep omgedoopt tot Toendra.

In de zomer van het jaar 2000 kreeg Toendra de kans om het voorprogramma van Raymond van het Groenewoud te verzorgen. Een kans die de drie jongens met beide handen grepen. Jean Blaute, die op dat moment in de groep rond Raymond speelde, stond toen net op het punt om een eigen muzieklabel op te richten en vroeg Toendra prompt om een eerste CD te maken op zijn label.

De Brusselaars namen die eerste CD op en zochten aanvankelijk tevergeefs naar een titel voor de CD. Tot ze tot de conclusie kwamen dat het merendeel van hun nummers betrekking heeft op Brussel. Het debuutalbum van Toendra werd daarom 'Bagatel BXL' gedoopt.

Nu is er dus een tweede CD: 'Blauwdruk'. Waar de muzikanten bij de eerste CD nog hun twijfels hadden over de richting die ze uitwilden, staat Blauwdruk garant voor hún muziekstijl.

De CD wordt voorlopig alleen te koop aangeboden via het internet. Sinds één december staan er al meer dan 700 downloads genoteerd. Toendra mag spreken van een succes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni