Twintigste bibliotheekweek

In Vlaanderen en Brussel wordt al voor de twintigste keer de Bibliotheekweek georganiseerd. Een moment waarop lezers en luisteraars extra in de watten worden gelegd. Met als thema 'Kan je niet kiezen? De bibliotheek laat je proeven' proberen de bibliotheken de bezoekers beter wegwijs te maken in hun aanbod.
Op 16 oktober gaat de Bibliotheek­week van start met de traditionele 'verwendag'. De bibliotheken rollen dan de rode loper uit en bieden een drankje en een hapje aan. Overal krijg je een (bio-)appeltje en in een paar bibliotheken zijn de inschrijvingen en de uitleningen tijdens de verwendag gratis. Max Havelaar en Oxfam stellen hun producten voor, en bezoekers kunnen die ook winnen als ze in het bezit komen van een winnende Max Havelaar-bladwijzer.
Voor een paar bibliotheken is de twintigste verjaardag ook een aanleiding om de lezers die al twintig jaar lid zijn, in de bloemetjes te zetten of om een gratis inschrijving aan te bieden aan alle twintigjarigen.

Kristien, Jotie en kokende Peter
De bibliotheken willen van de week ook gebruik maken om hun databanken onder de aandacht te brengen. Mediargus bijvoorbeeld, de digitale persdatabank met het archief van de Vlaamse kranten en tijdschriften die je in alle bibliotheken gratis kunt raadplegen. Of de persmappen die door bibliotheekmedewerkers werden samengesteld per onderwerp, of de FictieRom met de gegevens van meer dan 65.000 Nederlandse en buitenlandse romans, gerangschikt op ruim 2.000 thema's.
Op de website van de Brusselse bibliotheken krijg je een volledig overzicht van alle lezingen en activiteiten: van de thrilleravond in Sint-Pieters-Woluwe over het bezoek van Peter Van Asbroeck aan de bibliotheek van Anderlecht en de lezing van Miel Dekeyser in Evere tot de literaire avond over de dichter Jotie T'Hooft in Sint-Agatha-Berchem en het gesprek van Anna Luyten met Kristien Hemmerechts in de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek.

De bibliotheekweek loopt tot en met 23 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement