Verboden foto's uit Vietnam in CIVA

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
24/11/2004
In het Internationaal Centrum voor Stad, Architectuur en Landschap (Civa) loopt een fototentoonstelling die nogal wat stof heeft doen opwaaien. In Vietnam werd zowel de expo als het boek verboden, omdat ze niet zouden stroken met het imago van de Vernieuwing die de overheid er in de jaren tachtig inzette.
De fototentoonstelling Hanoi, Doi Moi (letterlijk 'Hanoi, de Vernieuwing') wil een realistisch beeld schetsen van de manier waarop de bevolking van Vietnam uit de diepe sociale en economische krater krabbelt die de vele oorlogsjaren hebben geslagen. De Vietnamese overheid besloot in 1986 met een vernieuwingsbeleid te beginnen om de armoede, de bureaucratie en de corruptie te bestrijden. Maar het is een traag proces, dat voor heel wat Vietnamezen een ver-van-mijn-bedshow is. Ze proberen allemaal op hun bescheiden manier hun levensstandaard te verbeteren, maar voor de meesten betekent dat niet meteen een spectaculaire vooruitgang.

Stad met vele gezichten
De Elsense fotograaf Marc Detiffe trok enkele maanden door het land en maakte een mooie reeks beelden in Hanoi, zijn favoriete stad. De reden waarom hij voor die stad koos, is haar gelaagdheid, die zich perfect uit in de architectuur. Je vindt er nog oude krotten, koloniale woningen, Russische betonnen blokken, Chinese communistische gebouwen en chique woningen van de nieuwe rijken.

Detiffe maakte er portretten van mensen in hun dagelijkse biotoop, zittend voor hun winkeltje, leunend over een schutting of in omhelzing met een geliefde. De zwart-witbeelden geven een eerlijke en onverbloemde kijk op het dagelijkse leven in Hanoi en worden begeleid door een aantal teksten van de hand van Nguyen Van Hung. Zelf Vietnamees van oorsprong, kwam Van Hung al in de jaren zeventig naar België om te studeren. Nu heeft hij een stichting die kunstboeken uitgeeft.

Boycot
Ondanks haar op het eerste gezicht onschuldige karakter werd de tentoonstelling, die normaal gezien ook in Vietnam getoond zou worden op uitnodiging van een Frans cultureel centrum, gecensureerd door het Vietnamese ministerie van Cultuur en Informatie. Zowel de beelden als de teksten konden niet door de beugel omdat ze niet stroken met het imago dat de overheid wil verspreiden van de Vernieuwing. De tentoonstelling mocht alleen doorgaan op voorwaarde dat de naam ('Vernieuwing') gewijzigd werd - een voorwaarde waarop noch de fotograaf, noch de auteur van de begeleidene teksten wou ingaan.

"Ik zie niet in wat we misdaan hebben met onze tentoonstelling," zegt Nguyen Van Hung. "We hebben nooit de bedoeling gehad om te provoceren, we wilden alleen een artistiek en realistisch beeld geven van Hanoi zoals de stad er vandaag uitziet, en de meningen van enkele inwoners verwoorden. En daar wordt dan een heel politiek probleem van gemaakt, wat we nogal overdreven vinden. Maar goed, blijkbaar legt de Franse ambassade in Vietnam zich neer bij de beslissing, dus hebben we helemaal geen verhaal. We zullen ons beperken tot de tentoonstelling hier in België en het uitgeven van het boek." Dat boek is overigens een prachtige verzameling foto's geworden, met tekst in vijf talen: Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Vietnamees.

Hanoi Doi Moi
nog tot en met 10 januari
in het CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene
van 1Ou30 tot 18u30
info: 02 / 642 24 50
Het boek is ter plaatse te koop voor 35 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni