Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium heeft een vals schilderij van Hans Memling ontdekt. Het schilderij beeldt Maria Magdalena af. Het houten paneel dateert uit de vijftiende eeuw en werd tachtig jaar geleden overschilderd als een echte Memling. Het werd verkocht aan Nazi-kopstuk Herman Göring.

De Brugse kunstverzamelaar Emile Renders liet de kopie maken door de meester-restaurateur Jef Van Der Veken en schreef het toe aan Memling. Dat het werk vals was werd ontdekt na een analyse van de gebruikte verf. De pigmenten zijn van de negentiende eeuw. En dat is onmogelijk voor een werk van de vijftiende-eeuwse Memling.

De kopie was zo goed gemaakt dat hij het makkelijk kon verkopen, zegt Christina Ceulemans van het Koninklijke Instituut voor Kunstpatrimonium. "De verkoop aan Göring heeft Renders elf miljoen Belgische frank in goudstaven opgebracht."

Het houten paneel zelf dateert wel uit de vijtiende eeuw. Het was een kopie van een triptiek van Rogier Van Der Weyden, een heel normale praktijk in die tijd. In de jaren twintig heeft de restaurateur die kopie afgeschraapt, en er zijn eigen versie overheen geschilderd. Uit winstbejag heeft Renders het dan verkocht als een Memling, en niet als een Van Der Weyden.

Vanaf 27 januari kan u de valse Memling gaan bekijken in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni