Vier Brusselse organisaties krijgen Vlaamse Cultuurprijs

© Fabienne Pennewaert

Met een Vlaamse Cultuurprijs voor Muziekpublique, kunstencentrum Wiels, Toestand vzw en Forumtheater Radicalisering zijn de Brusselaars goed vertegenwoordigd. Dinsdagavond werd in Gent in twaalf categorieën een Ultima - zoals de cultuurprijs voortaan heet - uitgereikt. Modeontwerper Raf Simons kreeg de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werden alle cultuurprijzen dinsdagavond samen uitgereikt op een groot cultuurfeest in de Gentse Vooruit, in aanwezigheid van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Het feest werd een terugblik op het voorbije culturele jaar, waarbij in twaalf categorieën de laureaat op gepaste wijze in de bloemetjes werd gezet. Onder die laureaten zaten ook heel wat Brusselse organisaties: in maar liefst vier van de twaalf categorieën ging de hoofdprijs naar de hoofdstad.

Diversiteit scoort
Zo won Muziekpublique de Ultima in de categorie Muziek “voor de jarenlange geïntegreerde aanpak van de bijzonder rijke muzikale diversiteit in Vlaanderen en Brussel”. Met name het project Refugees for Refugees, een samenwerking van topmuzikanten die uit hun thuisland zijn gevlucht en zich in België hebben gevestigd, kon op veel bijval rekenen. Het album dat hieruit voortkwam, kreeg bovendien ook internationaal veel bijval.

De laureaat in de categorie Beeldende Kunst was kunstencentrum Wiels uit Vorst. Volgens de jury is het centrum “op korte termijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste referenties op het vlak van hedendaagse beeldende kunst in binnen- en buitenland, met een divers, gedurfd en kritisch onderbouwd programma”. Wiels vierde in het voorjaar zijn tiende verjaardag.

Het Forumtheater Radicalisering van het Molenbeekse gemeenschapscentrum De Vaartkapoen won de hoofdprijs in de categorie Amateurkunsten. In dit theaterproject, dat tot stand kwam in de getraumatiseerde moslimgemeenschap na de aanslagen, spelen vijf Molenbeekse vrouwen uit het leven gegrepen scènes na over racisme en radicalisering. Daarna gaan ze in gesprek met hun publiek.

“Het Forumtheater slaagt erin om maatschappelijke onderwerpen op het scherpst van de snee op een creatieve, uitdagende en inspirerende manier bespreekbaar te maken”, aldus de jury. “Dat dit gebeurt door vrouwen met een migratieachtergrond, die dicht bij de problematiek staan is des te bewonderenswaardiger.”

10.000 euro
In de categorie Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk ten slotte haalde Toestand vzw het, de organisatie achter Allee du Kaai en Biestebroek. Op deze zogenaamde ‘Spontane Actie Zones’ geeft Toestand leegstaande bedrijfsruimtes een tijdelijke invulling met socio-culturele initiatieven én met betrokkenheid van de buurtbewoners. “De organisatie brengt op die manier niet alleen het probleem van leegstand in Brussel voor het voetlicht maar plaatst er een originele en positieve aanpak tegenover”, oordeelt de jury.

Elke winnaar kreeg tijdens de prijsuitreiking een geldbedrag van 10.000 euro overhandigd en een bronzen kunstwerk van Philip Aguirre, La Ultima Isla genaamd.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Sylvie Kreusch op eigen kracht
  • Dieudo Hamadi: le cinéma made in Congo
  • Ophélie Mac against black stereotypes
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement