Walter Hus voltooit zijn preludes en fuga's

© tvbrussel
07/01/2005
In het Kaaitheater zal pianist en componist Walter Hus zijn nieuwe compositie voorstellen aan het publiek. Hus schreef vierentwintig preludes en fuga's en wil daarmee hulde brengen aan Bach, Sjostakovitsj en anderen. Dit ambitieus project begon reeds drie jaar geleden. In november 2001 speelde hij al een eerste deel van zijn compositie. Nu is zijn magnum opus voltooid en samen met Frederic Rzewski zal hij zijn volledige compositie in een marathonuitvoering brengen.

Het is een reeks composities die een opeenvolging zijn van preludes en fuga's. Een preludium is een vrije vorm, daarmee kan de uitvoerder zijn gang gaan. Een fuga is een vorm waarbij een thema wordt ontwikkeld in één stem, en die daarna door verschillende stemmen wordt overgenomen.

Walter Hus houdt heel erg van het principe van een fuga. "Door een fuga onstaat er een soort kantwerk of weefsel van allemaal stemmen die door elkaar friemelen. Voor mij is het een metafoor voor hoe de wereld in elkaar zit. De wereld bestaat uit door elkaar friemelende lijnen en levens. Heel het bestaan, heel de maatschappij is een soort megafuga."

De Amerikaanse pianist-componist Frederic Rzewski werkt al een tijdje met Hus aan zijn "Preludes en Fuga's". Walter Hus bewondert Rzewski omdat hij de hele evolutie van de hedendaagse muziek sinds de jaren zestig heeft meegemaakt.

Het respect is wederzijds. Frederic Rzewski: "Ik denk dat de compositie van Walter een meesterwerk is. Walter Hus is de eerste belangrijke componist die de traditie van Bach voortzet. Het is niet gemakkelijk om fuga's te schrijven vandaag. Het is geen muziekvorm die gemakkelijk te begrijpen is."

Ter gelegenheid van de voltooiing van deze grootse compositie worden in afzonderlijke concerten de verschillende delen uitgevoerd. Pas na die concertreeks wordt in een marathonuitvoering het ganse werk gespeeld. Maar het partituur zal niet nauw gevolg worden. Rzewski: "We zijn pianisten èn componisten. Dus we benaderen de muziek anders dan de meeste klassieke pianisten, die blijven erg dicht bij de partituur. Wij gaan daar vrijer mee om."

Walter Hus en Frederic Rzewski
Preludes en Fuga's
18 tot 30/1
in het Kaaitheater

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni