Wie beschrijft die blijft: 10 jaar Het Beschrijf

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
18/11/2008
Naar aanleiding van haar tiende verjaardag trakteert de Brusselse literaire organisatie Het Beschrijf ons op een avond in het gezelschap van tien belangrijke auteurs uit binnen- en buitenland die komen voorlezen uit eigen werk.

Het begon allemaal met het literaire stadsfestival Het Groot Beschrijf, dat van bij de eerste editie grote aantallen literatuurliefhebbers naar Brussel lokte voor literaire lezingen en schrijversontmoetingen op verschillende locaties in de stad. Het succes sterkte Paul Buekenhout - een van de initiatiefnemers van dat festival - in zijn overtuiging dat er plaats was voor een organisatie die deed wat op dat moment nog niet zoveel gedaan werd: auteurs en hun lezers samenbrengen op evenementen die draaien rond literatuur. Buekenhout leidde Het Beschrijf dat door hem werd opgericht van 1998 tot 2008, en werd ondertussen als directeur opgevolgd door Sigrid Bousset.

De voorbije tien jaar heeft Het Beschrijf zich altijd stevig verbonden verklaard met de internationale, hybride en meertalige Brusselse context. Het literatuurfestival dat de organisatie nog steeds (mee) organiseert heet ondertussen Passa Porta Festival, naar het literatuurhuis Passa Porta dat in 2004 in Dansaertstraat werd opgericht in samenwerking met de Franstalige zusterorganisatie Entrez Lire.

Tien lezende lijven
De tiende verjaardag gaat gepaard met een grondige upgrade van de website (www.beschrijf.be) en de lancering van een reeks literaire cahiers. Maar de blikvanger van de feestelijkheden wordt de auteursavond in de KVS. Ruud Gielens regisseert het geheel dat door Viviane De Muynck wordt gepresenteerd en door Jef Neve muzikaal wordt opgeluisterd. Centraal staan tien schrijvers - vijf Nederlandstaligen en vijf anderstaligen - die voorlezen uit eigen werk.

Thomas Gunzig (1970) is de Brusselaar in het gezelschap. Hij werd ooit nog bekroond met de Prijs voor de schrijver-student van de stad Brussel, maar is ondertussen bekend van zijn roman Mort d'un parfait bilingue, en zijn columns in Le Soir en op La Une. Jens Christian Grøndahl (1959) is een van de belangrijkste Deense auteurs, en was in 2003 al te gast op het festival Literair Rendez-Vous. Bij Meulenhoff verscheen van hem zopas de roman De tijd die nodig is.

De Italiaan met een voorliefde voor Duitse letterkunde en Midden-Europa Claudio Magris (1939) staat ondertussen bekend als een kandidaat voor de Nobelprijs, terwijl de Argentijnse Canadees Alberto Manguel (1948) de man is die als jongeling romans mocht voorlezen aan de blinde Jorge Luis Borges, en later onder meer Een geschiedenis van het lezen schreef. De Vlaamse Lieve Joris (1953) publiceerde zopas De hoogvlaktes, de opvolger en het voorlopige sluitstuk van haar gelauwerde Congo-boeken Terug naar Congo en Dans van de luipaard. Uitkijken is het ook naar Rachida Lamrabet (1970) die dit jaar de Vlaamse Debuutprijs in de wacht sleepte voor haar roman Vrouwland, net voor haar verhalenbundel Een kind van God verscheen.

Dichter, romanschrijver, en toneelauteur Peter Verhelst (1962) nodigt ons uit in zijn universum waarin onder meer Gouden Uil-winnaar Tongkat en het controversiële Zwerm ontstonden. De Iraanse Nederlander en rasverteller Kader Abdolah (1954) leerde Nederlands met Jip en Janneke, en 'vertaalde' in ruil voor ons de Koran waar hij met De boodschapper een portret van de Profeet aan toevoegde. Dichter, reisverhalenschrijver en romancier Cees Nooteboom (1933) werd dit jaar 75, maar ook hij onderbreekt de rijkgevulde reis van zijn leven om te komen voorlezen uit zijn nog gestaag aangroeiende oeuvre.

Richard Powers, de Amerikaanse auteur van The gold bug variations, Het zingen van de tijd en De echomaker (1957), is de enige van de tien die niet lijfelijk aanwezig zal zijn, maar toch tot ons zal spreken dankzij staaltjes van wetenschap, techniek en virtual reality, die ook opduiken als thema's in zijn encyclopedische oeuvre. (MB)

:: 10 jaar Het Beschrijf - 21.11.2008 20.00 - KVS_Bol Lakensestraat 146, 1000 Brussel - 02-210.11.12, tickets@kvs.be - meertalig (vertaling in NL/traduction en FR)
Tickets: 10/16 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni