Zangstudio Oldskool barst uit de voegen

Laurence Putman, Larry voor de vrienden, ziet haar zangstudio groeien. Na vijf jaar aan het Zuidstation had dit project dringend een nieuwe locatie nodig. Een groot oud pand, dat een nostalgische sfeer ademt, krijgt nu dagelijks leerlingen van de Old­skool-studio over de vloer. "Ik kan trots zijn. Onze studio is een laboratorium voor de beste stemmen van België," zegt Putman.

Larry draait al een tijdje mee in de muziekwereld, vroeger als zangeres van Blue Blot en nu solo, maar naast haar eigen successen begon ze ook met een zangstudio. In die studio, Oldskool, zorgt ze ervoor dat mensen met talent in korte tijd worden opgeleid tot professionele zanger of zangeres. "We willen een springplank zijn voor onze studenten. Daarom werken we ook alleen met de besten."

Larry kiest haar talenten zorgvuldig uit, al benadrukt ze meteen dat het niet om de elite gaat. "Talent is voor ons doorzettingsvermogen, de wil om iets te verwezenlijken. Wij zijn niet op zoek naar een perfecte Céline Dion of Mariah Carey." Vijf jaar lang begeleidde Larry haar studenten bij haar thuis, maar na bijna honderd aanvragen om dit jaar bij haar les te volgen, was er een nieuwe, grotere locatie nodig. Ze koos er bewust voor om in Brussel te blijven. "Op cultureel vlak is hier zoveel te doen."
Toch wil Oldskool uitbreiden: vanaf volgend jaar komt er ook een afdeling in Gent. "De hoofdzetel zal altijd in Brussel blijven, hier is zo'n open mentaliteit, dat is echt wel uniek in België."

Jammen
Oldskool is niet zomaar een zangschool. Als je door de oriëntatieproef geraakt, dan wacht er je een intensief programma van drie jaar. Je krijgt niet alleen individuele lessen, maar ook workshops in groep. "Een van onze basisdoelen is dat er ook in groep gewerkt wordt. Een collegiaal gevoel is belangrijk, mijn leerlingen moeten leren dat iedereen uniek is, zodat niemand concurrentie is."
Larry laat haar leerlingen regelmatig optreden. Zo moeten ze aan het einde van het jaar een examen afleggen, en tijdens het jaar moeten ze zich bewijzen op de Oldskool Jams. Die jams, korte optredens, worden georganiseerd in de jazzclub The Music Village. "Tijdens de jams moeten mijn studenten zich bewijzen voor een publiek, zonder vakjury. Dat is een groot verschil met het examen, waarop ze punten krijgen."

En bij die optredens blijft het niet. Dit jaar staat er een groot optreden gepland in de zaal van De Kriekelaar in Schaarbeek. Tijdens dat optreden zullen de leerlingen soloprojecten brengen, maar ook duetten en koorwerk. Larry is tevreden dat ze eindelijk dit soort projecten kan opzetten met haar leerlingen. "Het is een paar jaar hard werken om voldoende talent in huis te halen en naamsbekendheid te krijgen."

Oldskool heeft al wel wat namen in zijn portefeuille. Zo studeert Margot De Ridder op dit moment aan de studio. De Ridder speelde Dorien De Bondt in de serie Flikken en liet haar talent al vaker zien op optredens tijdens de Flikkendag. Ook Vanessa Loncke studeerde tot vorig jaar aan de studio; zij is nu de vaste backing vocal van Kate Ryan. En niet alleen in het populaire circuit levert Old­skool studenten af, ze duiken ook op in het alternatieve circuit. Olivier Creten is de zanger van de groep Nord en stond met zijn vorige groep al op Marktrock. Volgens Larry is er nog meer aanstormend talent. "Tijdens de opleiding zorgen we ervoor dat onze leerlingen naar audities kunnen gaan om nog meer praktijkervaring op te doen. Zo komen ze sneller in het muziekcircuit terecht."

Praktisch
Vijftien van de honderd kandidaten mochten dit schooljaar aan hun intensieve opleiding beginnen. Naast die opleiding biedt Oldskool ook alternatieven. Je kunt er initiatieworkshops, backing-vocallessen of vrije ateliers volgen. Vanaf deze maand stelt de studio zijn materiaal ook ter beschikking stellen voor opnames.
Het succes is volgens Larry eenvoudig te omschrijven: "Wij laten ons hart spreken, we laten elk individu een eigen verhaal maken, en dat is uniek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement