De Q&A-podcasts van MO*

    

logo mo*


MO*Q&A is een serie podcasts waarin MO* praat over de dingen die bepalen waar onze samenleving naartoe gaat.
 

MO*Q&A is een samenwerking tussen MO* en BRUZZ.

 

David Criekemans (8-11-2018)

David Criekemans bundelde columns en analyses die hij sinds 2011 schreef over geopolitiek en de veranderende wereld. MO* sprak in de radiostudio van BRUZZ met de auteur over het Midden-Oosten, het soortelijk gewicht van België en de politiek van angst.

Marc Leemans (25-10-2018)

Marc Leemans is voorzitter van ACV en daarmee een van de belangrijkste middenveldspelers van dit land. MO* sprak met hem over ongelijkheid de verantwoordelijkheid van de overheid en belandde zo, onvermijdelijk, bij de vraag hoe het zit met de relatie met CD&V.

Saskia Van Nieuwenhove (11-10-2018)

Saskia Van Nieuwenhove is dé journalistieke stem bij uitstek rond kwetsbare jongeren in Vlaanderen. Haar eigen verleden als kind dat opgroeide in instellingen heeft alvast één voordeel vandaag: ‘De jongeren stellen snel en makkelijk vertrouwen in mij, omdat ik affiniteit heb met hun situatie. En omdat ik mijn eigen verleden ook bekend maak.’

Bogdan Vanden Berghe (20-09-2018)

Dit najaar voert de Vlaamse Noord-Zuidbeweging voor het tweede jaar op rij campagne rond migratie. Alsof het nog nodig was om aan te tonen hoe belangrijk en actueel het onderwerp is, organiseert de Oostenrijkse kanselier Kurz een informele Europese top over migratie en zet premier Michel de aanpak van (transit)migratie hoog op de politieke agenda. Allemaal dagen of uren voordat 11.11.11 zaterdag zijn campagne lanceert. Gie Goris sprak over #allemaalmensen onderweg naar beter met Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11.

Chika Unigwe (20-07-2018)

Op 21 juli is Chika Unigwe een van de sprekers op het Kweli International Literary Festival in New York, in een sessie die als titel heeft: Writing in diaspora, migration, immigration. In 2005 zei je tijdens een interview met MO*: ‘… migreren is vandaag niet meer wat het vijftig jaar geleden was. Ik bel, bezoek, chat en mail voortdurend met mijn familie, of die nu in Nigeria of Noord-Amerika woont. Het is dus makkelijker geworden om de band met je verleden aan te houden -en tegelijk een stuk moeilijker om afstand te nemen van het leven dat je achterliet.’ 

Sachli Gholamalizad (19-06-2018)

Sachli Gholamalizad is theatermaker, actrice en MO*columniste. Ze creëerde de voorbije jaren onvergetelijk theater voor de KVS en speelde onder andere de hoofdrol in de VTM-serie De Bunker. Sachli is geboren in Iran, drie jaar na de Islamitische Revolutie, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd naar België –meer bepaald de Noorderkempen, waar ze eerst in Essen, daarna in Gooreind, Wuustwezel opgroeide. Enkele uittreksels uit een gesprek over de worsteling met migratie en over de maatschappij die daar niet klaar voor is. Over taal, twijfel en de wil om omarmd te worden –volledig, zoals ze zelf wilt zijn.

Dalilla Hermans (31-05-2018)

Dalilla Hermans werd wereldberoemd in Vlaanderen door haar deelname aan de Slimste Mens in 2017, maar in wezen is ze activiste voor zwarte rechten en auteur voor onder andere Charlie Magazine. Een MO*Q&A over koloniale geschiedenis en de wil om niet boos en bitter te worden.