Vrouwen protesteren aan Amerikaanse ambassade voor recht op abortus

© Wikimedia Commons
| De Amerikaanse ambassade aan het Warandepark.

Enkele honderden vrouwen, en mannen, hebben donderdagavond aan de Amerikaanse ambassade in Brussel een manifestatie gehouden om het terugdraaien van de abortuswet in de Verenigde Staten te veroordelen. Het protest wilde tegelijkertijd waarschuwen dat de beslissing een domino-effect teweeg kan brengen in landen die al twijfelachtig staan ten opzichte van seksuele en reproductieve rechten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste vorige week om het Roe vs Wade-arrest ongedaan te maken, waardoor er opnieuw een verbod op abortus komt in ten minste 26 staten. Een grote stap terug in de tijd vinden de vrouwenbewegingen en vooral een ernstige aanval op de seksuele gezondheid, autonomie en rechten van vrouwen. Ze vrezen dat het besluit ook buiten de Verenigde Staten gevolgen zal hebben en andere anti-keus-, vrouwenhaat- en seksistische bewegingen zal aanmoedigen.

De vrouwen lieten hun ongenoegen luid en duidelijk horen. Ze scandeerden "solidariteit met vrouwen over de hele wereld" en "mijn lichaam mijn keuze", terwijl op hun protestborden "abortus verbieden = kwetsbare vrouwen vermoorden", "boze vrouwen zullen de wereld veranderen", "u hebt bloed aan uw handen", "reguleer wapens, niet onze lichamen" of "houd religie uit vrouwen hun leven".

De manifestanten steunen de oproep van partijen PS en Open VLD om abortus op te nemen in de grondwet. Ze vragen ook nog steeds een versoepeling van de wetgeving op abortus. In Belgiƫ kunnen vrouwen tot 12 weken zwangerschap een abortus laten uitvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?