Drie vragen over RWDM: roemrijk verleden, onzekere toekomst

FVDE
© FM Brussel
27/04/2015

“De tranen springen in mijn ogen als ik denk aan de terugkeer van RWDM”, zei een supporter toen ze hoorde dat een nieuw RWDM het Edmond Machtensstadion mag gebruiken. Maar waarom maakt die club zo veel los bij haar supporters? Drie vragen over RWDM, en wat er nu nog moet gebeuren.

1) Wat is het belang van RWDM?
Voor de echte glorietijden van RWDM moeten we terug naar de jaren zeventig: in 1975 pakte RWDM de enige landstitel uit de clubgeschiedenis. In 1977 kwam daar nog een halve finale van de Uefa Cup bij. Nadien vertrokken de beste spelers en boekte de club minder sportieve successen.

De club degradeerde enkele keren naar tweede klasse, en vooral: stapelde de financiële problemen op. In 2002 leidden die tot een eerste faillissement. Een herstart als FC Brussels was aanvankelijk succesvol, maar vorig jaar ging ook die club ten onder aan financiële en sportieve perikelen.

Maar de supporters zijn hun club nog lang niet vergeten. RWDM heeft geen hele grote supportersschare, zoals pakweg Beerschot (kampioen in vierde klasse met soms tot tienduizend toeschouwers per wedstrijd), maar wel een hele trouwe. RWDM wordt aanzien als een Brusselse volksclub met aanhang en traditie, zoals dat ook bij Union Sint-Gillis het geval is.

Sportieve uitstraling is voor de fans ondergeschikt aan het symbolische belang: “Voor de echte RWDM-supporter telt het dat de vier letters terug zijn, net als het logo, de clubkleuren en de tempel, het Edmond Machtensstadion. Of dat nu in vierde provinciale of in tweede klasse is, dat doet er zelfs niet toe”, aldus een fan aan FM Brussel.

2) De gemeente heeft haar goedkeuring gegeven voor het project-RWDM. Is dat ook voldoende om te kunnen starten?
De gemeente heeft nu wel gezegd dat het project goed genoeg is om te mogen starten. Maar amper een maand geleden sloot Molenbeek een exclusiviteitscontract af met White Star.

Die club speelt in tweede klasse en kreeg negen jaar lang het exclusieve gebruik van het stadion toebedeeld. In laatste instantie werd daar wel nog een amendement aan toegevoegd, waarin de gemeente zich engageerde om een opening te laten voor RWDM.

Maar dat amendement biedt onvoldoende garantie, zegt Jef Van Damme, gemeenteraadslid in de oppositie voor SP.A. “Als je een exclusiviteitscontract geeft en iemand de toestemming geeft om het stadion alleen te mogen gebruiken, dan is het niet meer mogelijk om dat achteraf te gaan wijzigen. Het amendement zegt enkel en alleen dat de gemeente een eventueel project van RWDM welwillend zou onderzoeken. Het is niet zo dat White Star per definitie daaraan gebonden is”, aldus Van Damme aan FM Brussel.

Van Damme vreest dat White Star en de manager van de club, ex-spelersmakelaar John Bico, alle macht in handen heeft.

Maar bij de gemeente maken ze zich geen zorgen. Youssef Lakhloufi van de partij Gemeentebelangen, die nog maar sinds maart lid is van de meerderheid in Molenbeek, heeft zelf mee geijverd om het amendement aan het contract met White Star toe te voegen. Volgens hem heeft de gemeente het laatste woord.

“Het Edmond Machtensstadion is een gemeentelijk goed en het is de gemeente die daarover beslist. Het amendement is net aan het contract met White Star toegevoegd omdat we het beheer van het stadion niet wilden overlaten één club. Wij willen dat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van het stadion, en dat andere, goede projecten zoals RWDM in het stadion kunnen spelen”, zegt Lakhloufi aan FM Brussel.

3) Wat is er nog nodig om met de club te kunnen starten?
Om in het Belgische voetbal te mogen starten, heeft een club een stamnummer nodig. Men kan een nieuwe club oprichten en in vierde provinciale starten, het laagst mogelijke niveau in België. Wie hoger wil starten, moet een stamnummer van een bestaande club overnemen of overkopen.

Het leek er lange tijd uit te zien dat de mensen achter het RWDM-project het stamnummer van Waterloo zouden overnemen. Zij spelen onder stamnummer 677 in vierde klasse. Maar maandag was die piste plots van tafel.

Waterloo wordt volgens La Capitale overgenomen door Jurgen Baatzsch, die tevens hoofdaandeelhouder is bij Union Sint-Gillis. Gedelegeerd bestuurder van Union Jean-Marie Philips bevestigt dat ook aan FM Brussel.

Er zou ook een samenwerking tussen Union en Waterloo opgezet worden. Zo zouden spelers uit het B-elftal van Union speelgelegenheid kunnen opdoen bij Waterloo.

De deal betekent meteen ook dat de mensen van RWDM op zoek moeten naar een ander stamnummer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni