Brusselse brouwerijen in een oogopslag

15 jaar geleden was er één brouwerij in Brussel. Vandaag zijn dat er een achtttal. Brasserie de la Senne is dus niet de enige nieuwkomer van de voorbije jaren. We zetten ze op een rijtje:

L’Ermitage: brouwt sinds 2016 in de provincie Luxemburg en verhuist binnenkort naar Kuregem, in een pand waar ook een degustatiezaal moet komen. Met Lanterne brouwen ze een droge IPA. 
© cantillon.be
Cantillon: dé traditiebrouwerij in het gewest, gevestigd in Kuregem, op een steenworp van het Zuidstation. Bestaat sinds 1900 en brouwt lambiekbieren zoals kriek en geuze. Bekend om zijn compromisloze, zerpe geuze. 
Brasserie De La Senne BRUZZ 1519
© Saskia Vanderstichele
Brasserie de la Senne: Yvan De Baets en Bernard Leboucq brouwen samen sinds 2003. Nu doen ze dat nog aan de Gentsesteenweg in Molenbeek. Volgend jaar verhuizen ze naar een brouwerij mét cafetaria op Thurn & Taxis. 
En Stoemelings: brouwt sinds 2015. Is gevestigd in de Marollen. Bekend van onder meer Curieuse Neuze, een tripel. Intussen horen ook Chikke Madame, Hoppy Madame en Noirolles tot het aanbod. 
© BBP
Brussels Beer Project: begon in 2013. BBP ontwikkelt zijn bier in een kleine brouwinstallatie in de Dansaertstraat, waar ook een café is. Het gros van de productie gebeurt door brouwerij Anders in Limburg. Dit jaar opende BBP een bar in Tokio. 
© Beerstorming
Beerstorming: Een microbrouwerij die uitnodigt om je eigen bier te brouwen onder begeleiding van een meester-brouwer. Een jury test de bieren die het best in de smaak vallen. Die gaan mogelijk echt in productie. 
No Science: begon in 2016 met brouwen op een terrein net achter Thurn & Taxis. No Science stapt resoluut af van de Belgische traditiebieren en kiest voor IPA’s, Porters en andere gehopte bieren. De namen en logo’s van de bieren – zoals Noizy Pale Ale – zijn vaak afgeleid van de favoriete muziekgenres van de brouwers. 
L’Annexe: Microbrouwerij in Sint-Gillis, die onlangs La Saison de Bruxelles lanceerde. Het bedrijf heette eerst Hendrix, maar moest zijn naam veranderen door de gelijkenis met het Brugse bier ‘Straffe Hendrik’. 
© L'Ermitage

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Eerste schooldag in een andere wereld
  • Alain Maron: 'De echte crisis moet nog beginnen'
  • Le projet Homebuddy aide les nouveaux arrivants à traverser la quarantaine
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Chinese artist Tan Tan: 'Wuhan is a lot like Brussels'
  • Brasserie de la Senne over de impact van corona 
  • Belgian Pride-stichter Chille Deman over 40 jaar strijd voor LGBTQI+-rechten
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement