Brusselse brouwerijen in een oogopslag

15 jaar geleden was er één brouwerij in Brussel. Vandaag zijn dat er een achtttal. Brasserie de la Senne is dus niet de enige nieuwkomer van de voorbije jaren. We zetten ze op een rijtje:

© cantillon.be
Cantillon: dé traditiebrouwerij in het gewest, gevestigd in Kuregem, op een steenworp van het Zuidstation. Bestaat sinds 1900 en brouwt lambiekbieren zoals kriek en geuze. Bekend om zijn compromisloze, zerpe geuze. 
Brasserie De La Senne BRUZZ 1519
© Saskia Vanderstichele
Brasserie de la Senne: Yvan De Baets en Bernard Leboucq brouwen samen sinds 2003. Nu doen ze dat nog aan de Gentsesteenweg in Molenbeek. Volgend jaar verhuizen ze naar een brouwerij mét cafetaria op Thurn & Taxis. 
En Stoemelings: brouwt sinds 2015. Is gevestigd in de Marollen. Bekend van onder meer Curieuse Neuze, een tripel. Intussen horen ook Chikke Madame, Hoppy Madame en Noirolles tot het aanbod. 
© BBP
Brussels Beer Project: begon in 2013. BBP ontwikkelt zijn bier in een kleine brouwinstallatie in de Dansaertstraat, waar ook een café is. Het gros van de productie gebeurt door brouwerij Anders in Limburg. Dit jaar opende BBP een bar in Tokio. 
© Beerstorming
Beerstorming: Een microbrouwerij die uitnodigt om je eigen bier te brouwen onder begeleiding van een meester-brouwer. Een jury test de bieren die het best in de smaak vallen. Die gaan mogelijk echt in productie. 
No Science: begon in 2016 met brouwen op een terrein net achter Thurn & Taxis. No Science stapt resoluut af van de Belgische traditiebieren en kiest voor IPA’s, Porters en andere gehopte bieren. De namen en logo’s van de bieren – zoals Noizy Pale Ale – zijn vaak afgeleid van de favoriete muziekgenres van de brouwers. 
L’Annexe: Microbrouwerij in Sint-Gillis, die onlangs La Saison de Bruxelles lanceerde. Het bedrijf heette eerst Hendrix, maar moest zijn naam veranderen door de gelijkenis met het Brugse bier ‘Straffe Hendrik’. 
© L'Ermitage
L’Ermitage: brouwt sinds 2016 in de provincie Luxemburg en verhuist binnenkort naar Kuregem, in een pand waar ook een degustatiezaal moet komen. Met Lanterne brouwen ze een droge IPA. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vicegouverneur Jozef Ostyn over het Nederlands in Brussel
  • 12 jongeren fietsen in dertig dagen naar Marokko
  • 'In de toekomst zullen steeds meer moslims voor euthanasie kiezen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • De DiscoBarno van Marc Decock: 'Muziek is onze taal'
  • Ça y est, Gwénola Carrère s'est posée sur la planète BD
  • Qu'est-ce qui remue l'âme artistique de Victoria Barracato?
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement