Uitbater Italiaans restaurant wil tapasbar in Au Suisse

Au Suisse, met de beschermde toog rechts.

De exploitant van het Italiaans restaurant Spago probeert van Au Suisse een moderne tapasbar te maken, waar klanten aan foodsharing kunnen doen. Het beschermde interieur gooit mogelijk roet in het eten.

Au Suisse was ruim een eeuw een monument in de voetgangerszone. De Zwitserse uitbaters openden al in 1873 een zaak in Brussel, die in 1919 naar de Anspachlaan 73-75 verhuisde.

Voor de zomer ging de zaak plots dicht. “Wegens werken”, heette het eerst. In de praktijk bewoog er echter niets en wou de uitbater ook geen commentaar geven op de toekomst van de zaak.

Nu blijkt dat Arben Lalla, de exploitant van restaurant Spago aan het nabijgelegen Sint-Goriksplein, plannen heeft voor de zaak. Lalla nam het handelsfonds over onder voorwaarden: als hij het dossier voor een nieuwe zaak niet rondkrijgt tegen januari, kan hij uit de overeenkomst stappen.

Rotte gyproc

De Spago-uitbater wil Au Suisse omvormen tot een hedendaagse tapasbar met Europees-mediterraanse hapjes. “Het moet een plek worden met goede wijnen en bieren, waar mensen ook aan foodsharing kunnen doen”, legt Lalla uit. “Ik denk aan gerechten in de stijl van Italiaanse antipasti, Griekse mezze of Spaanse tapas.”

Of het plan slaagt, zal onder meer van Monumenten en Landschappen afhangen. “Ik wist dat de toog in het broodjesgedeelte beschermd was, maar hoor nu dat die bescherming voor heel het interieur geldt. Terwijl daar ook Chinese lampen van 5 euro bijzitten en rotte gyproc. Het meubilair is ook erg ouderwets, de laatste herinrichting moet al van 30 of 40 jaar geleden dateren."

Een blik in de database van Monumenten en Landschappen leert dat het hele interieur van nummer 75 (het broodjesdeel aan de linkerzijde) wel degelijk beschermd is. "Maar dat betekent niet dat er niets mogelijk is", legt Pierre Bernard, lid van de directie van Monumenten en Landschappen uit. "Het komt er nu op aan de toestand te bestuderen en intelligente keuzes te maken, die de bescherming respecteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?