ambtenaar.jpg
© De Tijd | Opvallend is dat het aantal ambtenaren de afgelopen jaren vooral in Brussel steeg.

De meeste gemeenten in Vlaanderen en Wallonië hebben de voorbije jaren hard in het ambtenarenkorps gesneden. In Brussel gebeurt dat niet. "Het belang van een goed georganiseerde openbare dienstverlening is niet te onderschatten", reageert het kabinet van minister-president Rudi Vervoort.

In het volledige gewest groeit het ambtenarenkorps met 8 procent, zo blijkt uit cijfers van federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). In Vlaanderen daalt het aantal nochtans met 15 procent, in Wallonië zijn er 2 procent minder ambtenaren. "Het Brussels hoofdstedelijk weefsel heeft andere noden en kenmerken", legt Jo De Witte, woordvoerder van Vervoort, uit aan BRUZZ.

De Witte haalt als voorbeeld het mobiliteitsnetwerk in Brussel aan. "Dat is het grootste netwerk van het land. Tram, metro en bus draaien bovendien aan een hogere frequentie dan in Vlaanderen en Wallonië."

Constitutioneel karakter

De zesde staatshervorming, doorgevoerd in 2012, en de constitutionele opbouw van Brussel spelen ook een rol. "Heel wat bevoegdheden werden overgeheveld naar het gewest, waardoor er nieuwe diensten zoals Brussel Preventie & Veiligheid opgericht werden. Die moeten ook bemand zijn."

Het belang van een goed georganiseerde openbare dienstverlening is niet te onderschatten

Jo De Witte

Van de gemeentelijke administraties over het hele land is vandaag 65 procent een stuk slanker dan in 2011. Van de negentien Brusselse gemeenten volgen enkel Sint-Jans-Molenbeek (-14,37 %) en Elsene (-2,17 %) die tendens. Met een toename van 23,74 procent spant Jette de kroon, maar ook binnen de stad Brussel (+22,87 %) groeit het ambtenarenbestand.

'Geen budgettaire noodzaak'

Per 1.000 inwoners in de hoofdstad werken er 39 ambtenaren, maar ook daar wordt gewezen naar de uitbouw van de openbare dienstverlening. "Met alle respect voor zij die pleiten voor inkrimping, maar Brussel creëert jobs door te investeren in publieke voorzieningen zoals scholen en kinderopvang", zegt Faouzia Hariche, schepen van Personeel, aan BRUZZ. "Er is geen budgettaire noodzaak om te snoeien in personeel zoals dat elders wel het geval is. De begroting van de stad is elk jaar in evenwicht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni