Arabel: Recht op gratis loopbaanbegeleiding

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/04/2005
Voor veel mensen is het werk dat ze doen erg belangrijk. Nochtans vinden heel wat werknemers en zelfstandigen hun baan onbevredigend. Deze mensen kunnen baat hebben bij loopbaanbegeleiding. Sinds 1 januari hebben alle werkenden in Vlaanderen om de zes jaar recht op een gratis loopbaanbegeleidingstraject. Brusselse Vlamingen kunnen hiervoor terecht bij de vzw Arabel.

Ik ben niet gelukkig in mijn huidige job, maar ik weet niet wat ik wel graag zou doen.' 'Ik heb het gevoel dat mijn talenten niet aan bod komen in mijn werk.' 'Ik kan mijn baan moeilijk combineren met mijn privéleven.' 'Zal ik me kandidaat stellen voor een zwaardere job?' Dit zijn enkele veelgehoorde verzuchtingen van werkende mensen. De personeelsafdelingen van de meeste ondernemingen zijn niet uitgerust om op dergelijke vragen een adequaat antwoord te geven.

Sommige grote bedrijven - KBC, Belgacom - bieden aan hun personeel wel loopbaanbegeleiding aan, maar de ervaring leert dat werknemers zich niet altijd even vrij voelen om hun loop­baanvragen en ‑bedenkingen binnen het bedrijf te bespreken. Ze voelen zich meer op hun gemak bij een extern centrum voor loopbaanbegeleiding, dat met hen ook de beroepsmogelijkheden buiten het bedrijf bekijkt. Zo'n extern centrum is de vzw Arabel, die twee jaar geleden werd opgericht en die, behalve loopbaanbegeleiding, nog andere trainingen geeft op het vlak van zelfmanagement, coaching en ontwikkeling van leiderschapscapaciteiten. Dit alles natuurlijk tegen betaling.

Sinds 1 januari biedt de vzw Arabel ook gratis loopbaanbegeleiding aan aan alle werkenden, in het kader van een nieuw project, Jump. Arabel krijgt hiervoor subsidies zowel van het Europees Sociaal Fonds als van de Vlaamse Gemeenschap. In augustus vorig jaar keurde de Vlaamse regering namelijk een besluit goed, waarin bepaald werd dat alle werkenden in Vlaanderen om de zes jaar recht hebben op een gratis loopbaanbegeleidingstraject bij een erkend loopbaancentrum. Momenteel zijn er in Vlaanderen dertien erkende centra, waaronder de vzw Arabel in Brussel.

Aan de gratis loopbaanbegeleiding zijn wel enkele voorwaarden verbonden, zegt Noëlla Ghysels, die samen met Elke Pelemans en Lieselot Wachters het loopbaanadviseurstrio van Arabel vormt. "Je moet aan het werk zijn, ofwel in dienstverband ofwel als zelfstandige. Dit is een service voor werkenden, niet voor werklozen. We hebben al vaak de reactie gekregen dat er 'eindelijk eens iets voor de werkenden wordt georganiseerd'."
Voorts is het zo dat je maar eens om de zes jaar recht hebt op gratis loopbaanbegeleiding. Ghysels: "Als je er vaker behoefte aan hebt, kan dat, maar dan moet je ervoor betalen. Iedereen die hier een traject begint, moet dit melden bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling zodat die dienst kan nagaan wie wanneer kosteloze loopbaanbegeleiding heeft gehad."

Het Jump-project is alleen bedoeld voor mensen die op eigen initiatief komen, niet voor werknemers die gestuurd zijn door hun baas. Ook geldt het alleen voor Nederlandstalige Brusselaars. Een laatste voorwaarde voor kosteloze coaching is dat men minstens het basistraject van zes uur volgt. "Anders krijgen wij geen subsidies," aldus Ghysels.

Dat de Vlaamse overheid investeert in een project voor werkenden, vindt Ghysels maar logisch. "De overheid heeft er alle belang bij dat mensen gelukkig zijn in hun job. Dan blijven ze uit eigen beweging langer aan het werk. Het gaat er dus om de werkenden aan het werk te houden. Dat is belangrijk, want de loopbaan-voor-het-leven bestaat niet meer."

Wie zich aanmeldt voor het Jump-project van Arabel krijgt eerst een introductiegesprek. "Tijdens dat gesprek proberen wij te weten te komen wat er aan de hand is. Wij laten de klant vertellen hoe zijn vraag of probleem ontstaan is en welke stappen hij al ondernomen heeft," zegt Lieselot Wachters.

De volgende stap heet officieel 'diagnose', maar Elke Pelemans is niet erg gelukkig met die term. "Het is niet zo dat wij een diagnose stellen en vervolgens een oplossing aanbieden in de vorm van een lijstje met drie beroepen die geschikt zouden zijn voor de klant. Wij gaan altijd uit van zelfsturing. We zoeken naar iemands krachten en hulpbronnen, naar zijn sterke kanten. We kijken dus vooral naar waar het wel goed gaat in iemands leven. Zo kan uit de gesprekken blijken dat een klant het heel erg leuk vindt om in zijn vrije tijd allerlei zaken te organiseren in zijn vrijwilligersclub. Dan vertrekken we daar. We stellen vervolgens een aantal actiepunten voor. Dat kan een opleiding zijn, maar ook een verbeeldingsoefening, zodat iemand zelf kan achterhalen wat hij wil," legt Pelemans uit.

Vaak gebeurt het dat iemand ontevreden is over zijn baan maar na de loopbaanbegeleiding zijn werk toch behoudt. "Voor ons is het belangrijk te achterhalen waar iemand naar toe wil. Je zou kunnen zeggen dat wij geen diagnose stellen van het probleem, wel van het doel. Als iemand ervan droomt om over vijf jaar een bepaalde baan te hebben, doet hij er soms beter aan zijn huidige job, waarin hij nog veel te leren heeft, te behouden," aldus Pelemans.

Het is Lieselot Wachters' ervaring dat er vaak een heel andere vraag zit onder het aanvankelijk door de klant geschetste probleem. "Wij proberen die vraag dan helder te krijgen. Zo kwam er een leerkracht naar ons die van haar ouders het aanbod had gekregen om mee in de familiezaak te stappen. Ze had lijstjes gemaakt met de pro's en contra's, maar kwam er maar niet uit. Uiteindelijk bleek dat ze het vooral heel moeilijk vond om 'neen' te zeggen tegen haar ouders."

De loopbaanadviseurs van Arabel krijgen ook heel wat mensen met werkstress over de vloer. Wachters: "Als dat het probleem blijkt te zijn, geven wij die mensen een aantal handvaten om met die stress om te gaan. Vaak zien we dat mensen na zo'n begeleidingstraject mondiger zijn geworden en het aandurven om naar hun baas toe te stappen om een andere jobinhoud of andere uren te vragen. Loopbaanbegeleiding is dus niet altijd gericht op het vinden van een droomjob, wel op het zoeken naar die kleine verandering die het verschil maakt."

Deze maand begint de Vlaamse overheid een grote promotiecampagne voor de gratis loopbaanbegeleiding. Het nieuwe initiatief is immers nauwelijks bekend in Vlaanderen en Brussel. Bovendien moeten heel wat werknemers over een drempel geholpen worden voor ze een loopbaancentrum durven binnenstappen. "Ze weten niet wat ze kunnen verwachten," zegt Wachters.

Niet alle bedrijven staan trouwens te springen om het initiatief te promoten bij hun personeel. Wachters: "Sommige vinden het een goede zaak dat ze hun werknemers deze dienst kunnen voorstellen. Maar andere zien het als een bedreiging."

:: Belangstellenden kunnen op 13, 19 en 25 april en op 13 mei een oriëntatiesessie van een uurtje volgen bij de vzw Arabel of langsgaan tijdens het opendeurweekend op 23 en 24 april.
Info: de website of Treurenberg 5-7, 1000 Brussel, tel. 02-229.02.29.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni