Bedrijfswagens kosten België jaarlijks 2 miljard euro

File 5 BRUZZ ACTUA 1581 File 5 BRUZZ ACTUA 1581
© Bart Dewaele
© Bart Dewaele

Het systeem van bedrijfswagens doet de Belgische staat jaarlijks 2 miljard aan fiscale inkomsten mislopen, blijkt uit een onderzoek voor het wetenschappelijke tijdschrift Brussels Studies. Dat is meteen ook de helft van het budget dat nodig is om het Gewestelijk Expressnet (GEN) te realiseren. Dat voorstadsnet rond Brussel moet de files doen slinken, maar er ontbreekt 1 miljard euro om het af te werken.

Omdat er geen betrouwbare officiële cijfers bestaan over het Belgische systeem van bedrijfswagens, concentreert de studie zich op de budgettaire impact van de fiscale voordelen rond bedrijfswagens. Volgens de berekeningen kost een auto van de zaak gemiddeld 3.500 euro per jaar aan de staat. “Dat betekent dus dat de fiscus jaarlijks ruim twee miljard te winnen heeft”, zegt Xavier May, econoom aan de ULB.

De Europese Commissie riep België eerder al op het systeem af te bouwen. Het moedigt immers autogebruik aan, omdat bestuurders zelf niet opdraaien voor de kosten.

Het GEN kost in totaal tussen de 3 en 4 miljard euro. Er is momenteel een miljard te kort om het voorstadsnet af te werken. Mocht de overheid de bedrijfswagen in zijn huidige vorm afschaffen, is dat probleem dus meteen opgelost.

Voor May is er ook een probleem van fiscale rechtvaardigheid. “Vooral een bepaalde categorie mensen profiteert ervan”, zegt hij in Le Soir. “Dat is moeilijk te verdedigen, maar zit verankerd in het Belgische systeem.”

De studie ging enkel de economische impact van het fiscale gunstregime voor bedrijfswagens na. Andere economische schade veroorzaakt door bijvoorbeeld de files en de impact op het milieu en de leefkwaliteit werd dus buiten beschouwing gelaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?