Brussel is belangrijkste stad voor media-activiteiten in België

© Irismonument

Brussel is de belangrijkste locatie voor media-activiteiten in België. Ongeveer 40 procent van de toegevoegde waarde die gecreëerd wordt door de Belgische mediasector, wordt in de hoofdstad gecreëerd. Dat blijkt uit onderzoek van Media Clusters Brussels (MCB), een onderzoeksproject van de drie Brusselse universiteiten VUB, ULB en Université Saint-Louis Bruxelles (USL-B).

"Hoewel het reeds lange tijd bekend is dat Brussel een belangrijke economische motor vormt voor België en de Europese hoofdstad, krijgt de stad nauwelijks dezelfde erkenning als medialocatie", legt Ike Picone, projectleider van MCB, uit. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil hier verandering in brengen door op de Brusselse mediasector een belangrijke focus te leggen binnen haar economische ontwikkelingsbeleid. De stad Brussel wil hiervoor verschillende initiatieven in het leven roepen met als doel het ondersteunen van de plaatselijke mediasector

Uit het onderzoek van MCB blijkt dat de mediasector een belangrijke bijdrage biedt aan de Brusselse economie. "Met bijna 1,7 miljard euro netto toegevoegde waarde in 2014, draagt de Brusselse mediasector bij tot 1,4 procent van de totale Brusselse economie. Het jaarlijks gemiddelde groeipercentage van de mediasector in Brussel (2,5 procent) ligt bovendien hoger dan de groeipercentages van de gehele Brusselse en Belgische economie, waardoor het belang van de industrie ook ieder jaar toeneemt", aldus Picone.

"Uit al onze inzichten en analyses kan worden afgeleid dat Brussel nu al een belangrijk deel van de Belgische media-activiteiten en mediabedrijven groepeert", aldus Picone. De onderzoekers verwijzen in het bijzonder naar de Reyerssite, de toekomstige locatie van het Mediapark.brussel. Dat park, waar onder meer de nieuwe gebouwen van de openbare omroepen VRT en RTBF komen, voorziet nu al jobs voor meer dan 5.000 werknemers werkzaam in de mediasector.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?