Obada Otabashi (r.), een Syriër die in 2015 in Brussel aankwam, kaapte een van de hoofdprijzen weg op de Europese MoneyGram Awards.

Brusselaar wint Europese hoofdprijs op ‘Migrant Entrepeneur Awards'

Bavo Boutsen
© BRUZZ
07/11/2019

De Brusselse Obada Otabashi, bezieler van de vzw We Exist, heeft in de categorie 'Economische groei' de Europese MoneyGram Award gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt op het gelijknamige gala, waar ook trofeeën op Belgisch niveau zijn uitgereikt. Deze internationale prijzen worden voor de eerste keer uitgereikt en willen de prestaties en verdiensten van ondernemers met een migratieachtergrond huldigen.

De MoneyGram Award werd tien jaar geleden in het leven geroepen in Italië. Door groeiend succes is dit initiatief vanaf dit jaar uitgebreid.

Naast Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland stapte ook België mee in het project. Per land wordt er een prijs uitgereikt in drie categorieën: maatschappelijke verantwoordelijkheid, economische groei en innovatie. Een jury koos binnen de drie categorieën telkens een laureaat. Daarnaast worden ook overkoepelende Europese winnaars bekendgemaakt.

Voor België kaapten uiteindelijk drie Brusselaars de prijs weg.

In de categorie 'economische groei' was de eer weggelegd voor Obada Otabashi, de drijvende kracht achter vzw We Exist, dat zich inzet voor de tewerkstelling van Syrische vluchtelingen en de algemene promotie van de Syrische cultuur in de hoofdstad.

Otabashi richtte de vzw drie jaar geleden op omdat hij heel wat moeilijkheden ondervond bij het vinden van een job. De grootste activiteit van de vzw is het aanbieden van Syrische maaltijden. De organisatie heeft sinds 2016 op meer dan 200 evenementen maaltijden aangeboden en is momenteel op zoek naar een vaste locatie om verder te kunnen groeien.

Het project van Otabashi viel bij de organisatie van MoneyGram duidelijk in de smaak, want hij werd in zijn categorie dus ook uitgeroepen tot de Europese winnaar.

Andere Belgische winnaars

In de categorie 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' won voor België Cécilia-Sarah Ntelo, het brein achter de inclusieve Brusselse crèche Zarafa voor dove en hardhorende kinderen.

In de categorie 'innovatie' koos de jury op Belgisch niveau voor Hinde Boulbayem. Deze 38-jarige Brusselse met Marokkaanse roots richtte in 2013 SUMY (Sustainable Urban Mobility) op. De Brusselse start-up legt zich toe op duurzaam transport en ecologische logistiek van consumptiegoederen in stedelijke gebieden. Dat engagement resulteerde ondertussen in de ontwikkeling van een logistiek platform in Neder-Over-Heembeek.

Op de uitreiking waren onder andere ook de Europese Commissaris voor Humanitaire Hulp Christos Stylianides en Ganshorens burgemeester Pierre Kompany aanwezig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni