Het gaat niet goed met de Brusselse vroegmarkt. De verkoop tuimelt naar beneden en de omzet van de marktkramers daalt. De opkomst van de grote veilingen wordt als oorzaak aangewezen voor de dalende omzetcijfers.

De omzet van fruit en groenten op de Brusselse vroegmarkt haalt amper de helft van de omzetcijfers van 1995. Tien jaar geleden gingen veel onafhankelijke winkels hun voorraad nog zelf halen op de vroegmarkt. Nu zijn veel supermarkten een franchisezaak geworden met één gezamenlijke inkoper die op de veiling een grote voorraad inslaat.

Luc Vogels van zelfstandigenorganisatie Unizo blijft echter vrij optimistisch. "Er is uiteraard op dit moment geen beeld van vooruitgang als we de omzetcijfers van de mensen horen. Dat is iets wat we ook zien in de zelfstandige groothandel. Maar ik blijf optimistisch. Als we de vroegmarkten in Brussel en in andere grote steden bekijken en het grote horeca-aanbod en speciaalzaken zien, heeft de vroegmarkt een enorme troef."

Ook de mensen die op de vroegmarkt staan zijn doorheen de tijd veranderd. Vroeger waren de meeste marktkramers Vlaming, de laatste jaren zijn er steeds meer standen van mensen van buitenlandse origine. Momenteel telt de vroegmarkt ongeveer tachtig procent Belgen en twintig procent nieuwe Belgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni