Ei van Van Rompuy kost 180 miljoen euro

Het consortium Interbuild-Cégélec-ITB mag de nieuwe hoofdzetel van de Europese raad bouwen in Brussel. Het prestigeproject vervangt gedeeltelijk het Résidence Palace en zal 180 miljoen euro kosten. De Europese president moet er eind 2013 zijn intrek kunnen nemen.

Het consortium had de laagste bieding ingediend, maar werd geconfronteerd met een gerechtsprocedure van concurrent CIT Blaton. Daardoor liep de procedure vier maanden vertraging op.

De rechtbank van koophandel stelde vrijdag echter dat alles normaal is verlopen, waarop de Regie der Gebouwen de opdracht aan Interbuild-Cégélec-ITB toewees.

De werkzaamheden beginnen in augustus en zullen drie jaar duren, schrijven verschillende kranten donderdag. De nieuwbouw beslaat zo'n 70.000 vierkante meter.

Blikvanger van het nieuwe gebouw wordt een urne- of eivormige constructie van 40 meter breed. Het ontwerp is van de hand van het Belgische architectenbureau Samyn & Partners, in samenwerking met Studio Valle Progetazioni en Buro Happold.

De site was al het toneel van een van de grootste werven van Brussel. Het Résidence Palace is al gedeeltelijk afgebroken en gerenoveerd. Ondergronds wordt werk gemaakt van de nieuwe spoorwegverbinding tussen Schuman en Josaphat en de renovatie van het knooppunt Schuman.

Interbuild-Cégélec-ITB kreeg eerder ook al de zware renovatie van de Financietoren toegewezen. Het trio is ook kandidaat om de nieuwe NAVO-hoofdzetel in Evere te bouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?