Eigenaars: 'Belasting op vastgoed kan tot 30 procent stijgen'

© stijnh

De verhoging van de onroerende voorheffing met 12 procent en de stijgende opcentiemen in verschillende Brusselse gemeenten dreigen de belastingen op eigendom met 20 tot 30 procent de hoogte in te duwen. Dat zegt het Nationaal Eigenaars en Mede-Eigenaars Syndicaat.

De verhoging van de onroerende voorheffing past in de fiscale hervorming van de Brusselse regering. Daarnaast hebben gemeenten zoals Molenbeek en Ukkel beslist om de opcentiemen te verhogen om de gemeentekas te spijzen. 

Een en ander zou de belasting op vastgoed met 20 tot 30 procent de hoogte kunnen induwen, vreest het eigenaarssyndicaat. Dat organiseert vandaag een persconferentie om het probleem aan te kaarten. "De eigenaars moeten zich verdedigen en mogen zich niet laten doen", klinkt het.

Wat de belangenvereniging niet vermeldt, is dat de fiscale hervorming van het Gewest ook voorziet in een korting van 120 euro op de onroerende voorheffing voor de eerste woning (hoofdverblijfplaats). Wie enkel zijn eigen woning bezit, zou de verhoging van de onroerende voorheffing dus amper mogen voelen. Daarnaast is ook een verlaging van de registratierechten gepland. Dat moet dan weer gedeeltelijk de afschaffing van de woonbonus compenseren.

Eerder toonde ook de huurdersbond zich al ongerust over de fiscale hervorming. De vrees daar is dat stijgende belastingen zich gaan vertalen in een verhoging van de huurprijzen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?