Gewone hotels concurreren met rendez-voushotels

© Saskia Vanderstichele

Steeds meer reguliere Brusselse hotels verhuren hun kamers ook voor enkele uurtjes tijdens de dag. Zo bijvoorbeeld hotel Métropole op het Brouckèreplein. De traditionele rendez-voushotels, zoals het kleine Treviso in Elsene, zien het met lede ogen aan.

D e beige-roze gevel van het statige herenhuis in de Langehaagstraat verraadt in niets dat hier al 35 jaar een rendez-voushotel gevestigd is. Geen uithangbord of neonlicht. Op de inkomdeur hangt alleen een bescheiden koperen plaatje met ‘sprl Treviso’. Binnen leiden stille, schaars verlichte gangen en trappen met dikke tapijten naar tien uitgebreid gedecoreerde ‘themakamers’.

Bubbels
Treviso is een hôtel pour couples, zoals op het visitekaartje staat. Het etablissement doet dienst als toevluchtsoord voor koppels die overdag enkel uren intimiteit en anonimiteit willen. “Hier komen mannen met hun vriendin, hun collega of met hun eigen vrouw naartoe. Of met een escorte, dat gebeurt ook,” zegt eigenaar Albert Hasson.
Maar Treviso is geen afwerkhotel, zoals de ‘studio’s’ in de Alhambrawijk. “Wij hebben geen afspraken met meisjes die hun klanten meenemen naar hier.”

Daghotel
Hasson, die jarenlang actief was in de luchtvaart- en hotelsector, kocht Treviso in 2003 over van de oprichtster. Hij vernieuwde de tien kamers, installeerde badkamers en veranderde hier en daar het thema. Nu kan je bijvoorbeeld kiezen voor de 7ème ciel (met sterrenhemel), histoire d’eau (met waterbed en jacuzzi) of écrin (met talloze spiegels). 78 euro kosten de kamers voor vier uurtjes plezier in de ochtend, de middag of de vooravond. Vroeger, ten tijde van de vorige eigenaresse, kon er uitgebreid gedineerd worden, met ree en andere delicatessen. Nu zijn er alleen nog snacks te krijgen, en wijn en bubbels natuurlijk.

Normaal gesproken wordt er niet overnacht in het hotel, zegt Hasson. “Wij zijn een daghotel, waarvoor andere regels gelden dan in gewone hotels: andere taksen, geen verplichte klantenregistratie, minder strenge veiligheidsvoorschriften.” Ook in het weekend is Treviso dicht. “Het gros van onze klanten komt van de kantoren vlakbij of van de Europese instellingen, ook al hebben we mensen die van verder komen, uit Antwerpen of Luik. Maar het zijn doorgaans werkenden. Dat voelen we goed rond Pasen, Kerstmis of in de zomervakantie. Dan loopt het hier niet storm.”

Fles champagne
Sowieso gaat het de laatste jaren wat minder bij Treviso. Hasson krijgt zijn kamers gemiddeld maar één keer per dag verhuurd. Zijn uitleg? De seksindustrie rijst de pan uit, mede door de ontwikkelingen op het internet. “Er is van alles meer. Iedereen kan nu escorte worden of een massagesalon openen. Dat is geen positieve evolutie. De meisjes worden jonger en goedkoper. Ook kan iedereen beginnen met kamers. De laatste tijd zijn er verschillende huizen geopend met twee, drie kamers, die soms een stuk goedkoper zijn dan de mijne.”

Maar ook de reguliere hotels zorgen voor concurrentie. “Hotels verhuurden hun kamers vroeger soms ook al overdag. Maar niet zo openlijk als nu en ook niet zo frequent,” zegt Hasson. Wie een kamer voor overdag zoekt, kan sinds enige tijd bijvoorbeeld terecht op de website Dayuse.com, de Booking.com voor overdag zeg maar. De Parijzenaar David Lebée begon vier jaar geleden met de site nadat hij had vastgesteld dat het voor overspelige koppels nog altijd ingewikkeld was om een ietwat aangenaam liefdesnestje voor een middag te vinden. Ook zag hij extra inkomsten voor de hoteliers.

Dayuse biedt kamers gedurende de dag aan in gereputeerde hotels. Ze kosten een fractie van de normale prijs en kunnen op discrete wijze gereserveerd worden. Na Frankrijk te hebben veroverd breidde de site uit naar een tiental andere landen. Ook in Brussel doen inmiddels een kleine twintig hotels mee, waaronder Treviso maar ook sterrenhotels. Het vroegere rendez-voushotel Le Berger (nu drie sterren) bijvoorbeeld, en ook de vijfsterrenhotels Stanhope en Métropole. In Hotel Métropole betaal je overdag 100 euro voor een kamer die normaal gesproken 285 euro kost. Bij de reservatie kan meteen een fles champagne (80 euro) besteld worden.

Moderniseren
Rodolphe van Weyenbergh van de Brussels Hotel Association kijkt niet echt op van dit fenomeen. Hij vindt het maar normaal dat hoteliers de rentabiliteit van hun etablissement willen verbeteren en de kamerverkoop trachten te optimaliseren. Hoe ze dat doen, is hun persoonlijke keuze. “Trouwens,” voegt hij er nog aan toe, “dayuse is niet alleen voor koppels, er zijn nog altijd zakenlui die een kamer huren om een douche te kunnen nemen voor een vergadering.”

Intussen kijkt Albert Hasson uit naar eigen manieren om de rentabiliteit van zijn gebouw te optimaliseren. Hij heeft een bouwaanvraag ingediend om elk van de vier verdiepingen om te vormen tot een appartement. In dat geval zou hotel Treviso verdwijnen. “Maar er is nog niets beslist. Ik onderzoek verschillende pistes. Misschien maak ik er wel een colocation van of ga ik het hotel toch gewoon moderniseren.”
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over