Goed Gerief: houten speelgoed

Met pretogen kijken kinderen naar de nieuwe speelgoedwinkel Le Bonhomme de Bois in de Naamsestraat. Hier geen PlaySta­tions, alleen speeltuig in hout.

Wie goed luistert, hoort dat een nieuwe generatie winkeliers in de binnenstad uit Frankrijk afkomstig is. Een kapper en schoonheidsinstituut achter het stadhuis, een theewinkel verderop, met als uitbater een dagpendelaar uit Rijsel. Wat wil je? Met de tgv ben je er sneller dan met de auto in Sterrebeek, Ternat of Dworp. En nu vervoegt een nieuwe speelgoedzaak het rijtje. Het excuus "Je ne suis pas de Bruxelles" verantwoordt voor deze nieuwe Brusselse kmo's het negeren van de eerste taal van België. Vive l'Europe!

Soit, we vielen niet voor de verkopers, wel voor het grote aanbod houten speeltuigen en kinderkamerversiersels waarmee Le Bonhomme de Bois ('het mannetje uit hout') een rist vitrines weet te vullen. De Franse keten heeft met deze zaak zijn eerste voet aan land in België gezet, en telt in eigen land twintig winkels, waarvan zeven in en om Parijs.

Gezelschapsspellen
Houten speelgoed wordt nog steeds met 'robuust' geassocieerd, met 'natuurlijk', 'ecologisch verantwoord' en 'tijdloos klassiek'. Wie denkt niet nostalgisch terug aan zijn eerste blokkendoos? Een degelijk kistje met een stevig slot en binnenin plaats zat voor bouwblokken van formaat, die tegen een stootje konden als de torenbouw - verdomd - weer eens niet lukte.

In Le Bonhomme de Bois komt die kindertijd zo weer terug tot leven, en dat maakt het tot een verleidelijk adres voor ouders en grootouders. Zij pakken nu eenmaal graag uit met speelgoedverrassingen die ze zelf mooi en degelijk vinden. Puzzels in hout, gezelschapsspellen, poppenhuizen met deuren en vensters die écht opengaan, en marionetten en poppenkasten, zo uit de Praagse schrijnwerkersateliers gehaald.

Zoeken naar iets leuks in hout kan in deze winkel makkelijk gekoppeld worden aan de leeftijd van het kind. Voor baby's en peuters tot twee jaar zijn er rammelaars, houten grijpblokken en stapelkubussen. Net als een behendigheidsraam met kralen, muziekdozen in de vorm van grappige dieren en reuzenparels om mee te knikkeren en te rollen. Zelfs een gamma loopwagens, kruiwagens en poppenwagens doet het goed in gekleurd hout.

De hele kinderkamer kun je hier aankleden met houten decoratie. Een mobiel met houten figuren, om aan het plafond of boven het kinderbed te hangen. Kleuterstoeltjes en een speeltafel, kapstokken in alle hoogtes, spaarpotten en muziekdozen, grote speelgoedkoffers en opbergdozen in te gekke vormen.

Buitenspeelgoed
Het aanbod van Le Bonhomme de Bois is veel groter in Frankrijk: daar vind je ook luierkussens, speel- en kruiptapijten, slaapzakken en matrassen. Voorlopig beperkt de Brusselse winkel zich tot het speelgoed. Maar de rest kun je wel in de internetwinkel bestellen. Ons oog viel niet zozeer op de telramen, speelgoedtreinen op houten rails, brandweergarages, schommelpaarden, speelgoedkeukens en -kapsalons, maar veeleer op het buitenspeelgoed. Hout kan makkelijk tegen vuil en nattigheid in de tuin of op de garage-inrit, dat is zijn troef. Sterke springtouwen met leuke handvatten in de vorm van een giraf. Diabolo's van het stevige type en jokari's (een tennisbal aan een touw, verbonden met een blok hout). Stelten met groene voetjes. Een tractor, locomotief en racewagen met pedalen. Kortom, stevig tuig, al heeft het wel zijn prijs. Oldtimers met pedalen kosten al gauw tweehonderd euro. Maar zo'n binnenshuisauto is dan wel een hebbeding dat enkele generaties mee kan gaan.

Het allermooiste speeltuig lijkt ons een zeilboot voor in het waterbekken van het Warandepark. Hij zou langer blijven drijven dan de regeringsformatie duurt.

:: Le Bonhomme de Bois, Naamsestraat 72, 1000 Brussel,
02-502.47.71, open van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18.30 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?