Hippe winkels gedijen niet aan Louis Bertrand

Na boekenhandel Les 100 papiers, doet nu ook biowinkel Namasthé de boeken toe. Dat is een flinke opdoffer voor de buurt rond de Louis Bertrandlaan die de laatste jaren aan een remonte bezig was.

Het kruispunt van de Bijenkorfstraat met de Louis Bertrandlaan oogt troosteloos. De rolluiken van beide hoekpanden zijn naar beneden. Rechts zat de alternatieve boekhandel Les 100 papiers. Die sloot eind vorig jaar de deuren. Links was de plaats van Namasthé. De biowinkel is twee weken geleden door de Handelsrechtbank failliet verklaard.

Wat in Sint-Gillis en Elsene lukt, blijkt maar moeilijk van de grond te komen in Schaarbeek. Nochtans heeft de Louis Bertandlaan alles in huis om een hippe buurt te worden: allure en jonge tweeverdienende koppels die errond wonen.

Overnemer gezocht
Dat vindt ook Laurent Daube van Haricot Magique, een kinderboetiek en ‘café-poussette’. De winkel-horeca-zaak is er als laatste bij gekomen, aan de overkant van de Bijenkorfstraat, en blijft nu een beetje verweesd achter. “We hebben écht voor Schaarbeek gekozen,” zegt Daube. “We zijn van hier. De laan is prachtig en ze lijkt het de laatste jaren beter te doen.”

Daube begrijpt ook niet wat er mis liep met Namasthé. Er was altijd wel volk, de winkel had een goede reputatie, zorgde voor een divers publiek door zowel bioshop te zijn als horeca-zaak. Daube: “Neen, het is moeilijk te begrijpen. Anderzijds blijft het hier een fragiele buurt en woedt de economische crisis volop.”
Daube vindt het jammer dat hij nu alleen achterblijft. “We waren complementair, het was fijn zo. Dat is niet plezant, neen. Ik hoor dat Namasthé een overnemer zoekt. Hopelijk wordt die snel gevonden.”

Vrijdagaperitief
Op de vraag of er voldoende steun is van de gemeente, is Daube minder positief. “Het schepencollege heeft de mond vol over hoe goed het gaat met de gemeente, en dat klopt ook wel, maar je moet dat niet alleen verkondigen, je moet er ook echt iets aan doen. En dat zien we veel minder.”

Schepen van Handel Etienne Noel (Lijst van de Burgemeester) is het daar niet mee eens. Noel geeft als voorbeeld het initiatief van Les Apéros du Parc die met steun van de gemeente in de winter in het prachtige oude Paardentramdepot van de MIVB in de Rubensstraat hun vrijdagaperitief houden. “En we zijn van plan om op dezelfde plek een biomarkt te organiseren,” aldus Noel.

Geen louche café
Hij betreurt wel dat in minder dan drie maand tijd twee kwaliteitsvolle winkels de deuren hebben gesloten op de Louis Bertrandlaan. Ook hij probeert verklaringen te zoeken. “We zullen hier de analyse van moeten maken, maar het blijft een deel gissen. Zou het kunnen dat de winkels een te beperkt publiek viseerden? Ik weet het niet.”

Noel verwijst naar het nabijgelegen café Bar du Gaspi dat veel moeite doet om het publiek te verbreden, en niet alleen het typische bobo-publiek aan te trekken, “zelfs al is de uitbater een voormalige Ecolo-schepen. Er is tegenwoordig zelfs karaoke,” zegt Noel.

Noel wil er in ieder geval alles aan doen om handel en horeca op de Louis Betrandlaan kwalitatief te houden. “We moeten er echt over waken dat niet de zoveelste pitazaak of louche café de plaats inneemt van Namasthé. De Louis Bertrandlaan was aan een remonte bezig. We willen die dynamiek niet stoppen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?