15 juni 2023: Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) stelt op de Brussels Urban Summit het nieuwe internationale merk BRUSSELS voor

| Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD)

Kredietwaardigheid Brussels Gewest houdt stand, maar met 'negatieve outlook'

© BRUZZ
23/09/2023

Het Brussels Gewest behoudt zijn rating AA- van kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P). De outlook blijft negatief.

"Ik ben tevreden dat de rating standhoudt ondanks de woelige tijden", reageert Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD). Met AA- scoort het Brussels Gewest de derde hoogste score van kredietwaardigheid bij kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, dezelfde score als het Vlaamse en federale overheidsniveau.

"S&P zegt dat het plan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om met een begrotingsevenwicht aan te knopen, wordt volgehouden en moet volgehouden worden, ondanks de moeilijke omstandigheden van een beperkte economische groei en een aanhoudende inflatie", aldus Gatz.

Een proactief schuldbeheer en een goede toegang tot de kapitaalmarkten worden verder omschreven als sterke punten van het Gewest, en ook de aanpak om een plafond op de schuld in te stellen, wordt positief onthaald.

"Na enkele jaren geleend te hebben aan lage interestvoeten, is daarvoor de tijd aangebroken. Om het begrotingstraject correct aan te houden zal de Brusselse regering verdere besparingen moeten doorvoeren.”

205 procent

Die besparingen zijn broodnodig, want de schuld van het Brussels Gewest zou bij ongewijzigd beleid in 2028 oplopen tot 17 miljard euro, ofwel 286 procent van de inkomsten, zo berekende onlangs de Universiteit van Namen.

Gatz wil die schuldratio onder de 205 procent houden. Dat is wat Standard and Poor's heeft aangegeven als redelijke drempel om in de toekomst een ratingverlaging te vermijden. Moest het zover komen, dan zou Brussel duurder moeten lenen, zou de rentelast nog meer stijgen, en dreigt een rentesneeuwbal.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni