Librairie de l'Escadron: alles over oorlogen

Van Napoleon tot Hitler, van gevechtstenues tot vliegtuigen: over oorlogen vindt u alles in Librairie de l'Escadron. Olivier Mosbeux (41) is met één rek en een handvol klanten begonnen, nu heeft hij duizenden boeken en klanten van over de hele wereld.

Op het eerste gezicht is de Librairie de l'Escadron een gewone krantenwinkel, met vader (uitgedost in kostuum) en moeder die de gazetten verkopen. Maar als je achteraan links het trapje opstapt, terwijl je de rondslingerende boeken ontwijkt, dan kom je in een ruimte vol boeken terecht.

"Mijn grootvader was officier bij het Belgisch leger en heeft vijf jaar in Duitse gevangeniskampen gezeten. Hij wou daar niet veel over vertellen, waardoor ik zelf ben beginnen opzoeken. Zo heb ik de smaak te pakken gekregen," vertelt Mosbeux.

De winkel bestaat al twintig jaar en heeft in al die jaren naam gemaakt in binnen- en buitenland. "Verleden week is er nog iemand uit Moskou langsgekomen. Hij was in België om musea te bezoeken en had de naam van onze winkel op de een of andere website gezien. Hij is hier buitengegaan met een paar bakken vol met boeken."De bezoekers zijn meestal gespecia­liseerd in oorlogen en wat daar bij hoort. "Ongeveer zestig procent van mijn klanten zijn maquettebouwers. Ze kopen in de maquettewinkel (die schuin tegenover de boekenwinkel zit, red.) bijvoorbeeld een maquette van een Spitfire, en vervolgens komen ze daarover bij mij een boek kopen. Soms gewoon voor de foto's, om bijvoorbeeld te zien of de uitlaat van een voertuig links of rechts zit." Behalve particulieren kopen ook bibliotheken boeken bij Mosbeux. Zo heeft een Marokkaanse bibliotheek al eens inkopen gedaan in de Eskadronstraat.

Italiaanse duikboot
Behalve boeken over oorlogen allerhande zijn er ook werken te vinden over wat er allemaal bij een oorlog komt kijken. "Sommige mensen zijn geïnteresseerd in de kostuums of vliegtuigen van bijvoorbeeld het Italiaanse leger. Daar heb je gespecialiseerde boeken over, die je hier kunt vinden." Ongeveer zestig procent van de werken zijn geschreven in een vreemde taal. De meeste in het Engels, maar je vindt hier ook Poolse, Japanse, Spaanse en anderstalige lectuur in de rekken. "Sommige boeken zijn gewoonweg niet vertaald. Als je een werk wilt over Italiaanse duikboten, dan vind je dat alleen in het Ita­liaans."

:: Librairie de l'Escadron, Eskadronstraat 1 (bij metrostation Thieffry), 1040 Etterbeek, 02-734.11.85.
Open van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 19 uur en op zaterdag van 8 tot 13 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?