Meer overnachtingen, minder omzet in hotelwezen

Het aantal hotelovernachtingen steeg lichtjes in 2012 maar de hotels zagen hun omzet niet stijgen. De prijzen staan onder druk door de economische crisis. "Bovendien hebben we te maken met te hoge loonkosten", klinkt het bij de sector.

Meer klanten maar de omzet en vooral de winst stijgen niet mee. Dat is de evolutie die de Brusselse hotels de laatste jaren optekenen. Ook in 2012 was er een lichte stijging van het aantal overnachtingen, met 1,2 procent. Het zakencijfer is echter gezakt met 1,3 procent.

De evolutie is voor een stuk te verklaren door een verandering van het clienteel. "Er zijn verhoudingsgewijs meer vrijetijdstoeristen en die betalen minder dan zakenmensen", zegt Fred De Deken van de Brussels Hotel Association.

Daarnaast staan de prijzen onder druk. "Door de economische crisis en internationale concurrentie kunnen we niet anders dan de tarieven handhaven, of zelfs iets verlagen. Tegelijk is de kostprijs van energie en voeding alleen maar toegenomen."

De sector vraagt de overheden om in te grijpen door de belastingen te verlagen en de administratie te vereenvoudigen. Zo verschilt de toeristenbelasting naargelang de gemeente waar een hotel gevestigd is. De Stad Brussel investeert de toeristenbelasting in Visit Brussels, en dat vinden de hoteleigenaars goed. Maar de 18 andere gemeenten innen ook toeristentaksen, zonder dat de sector daar iets voor terug krijgt. "Terwijl het toch de bedoeling is dat die inkomsten opnieuw geïnvesteerd worden om de toeristische aantrekkingskracht en het comfort van de bezoekers in de stad te vergroten."

Maar het is vooral de hoge loonkost die de hoteluitbaters tegen de borst stuit. "Vooral luxehotels worden getroffen want zij hebben meer personeel nodig." Met een lastenverlaging en extra opleidingsmogelijkheden zouden de Brusselse hotels extra kunnen aanwerven, is de boodschap. "Met een goede hotelopleiding zouden we jaarlijks 350 extra mensen in dienst kunnen nemen terwijl dat nu maar 150 is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?