N-VA: ‘Brussels ‘marshallplan’ is onoverzichtelijk kluwen’

© Bart Dewaele

Met het economische plan Strategie 2025 toont Brussel eens te meer zijn voorkeur voor structuren, organen en praatgroepen. Dat zegt de Brusselse N-VA. Bij de rel over de Vlaamse regering, die het plan niet tekent, vraagt de partij zich dan weer af of Brussel wel een Vlaamse handtekening wenste.

Strategie 2025 werd dinsdag voorgesteld door de Brusselse regering. Het bevat een groots opgezet plan die de Brusselse economie de komende tien jaar nieuw leven moet inblazen.

Maar voor de N-VA gaat het om een onoverzichtelijk kluwen. “18 stuurcomités voor 18 grote doelstellingen, onderverdeeld in nog meer operationele werven met nogmaals zoveel werkgroepen. Er zullen alvast veel ambtenaren en kabinetsmedewerkers nodig zijn om al deze werkgroepen te bevolken. Is dit de dynamiek die Vervoort beoogt?” vraagt Brussels parlementslid Cieltje Van Achter zich af.

De N-VA begrijpt dan ook de beslissing van de Vlaamse regering, die de N-VA leidt, om de strategie niet te ondertekenen. Brussel was ook niet geïnteresseerd in een consensus, klinkt het. “De Brusselse beleidskeuzes staan soms lijnrecht tegenover de Vlaamse”, zegt Van Achter. “Zo zet Brussel in op stages en jobs bij de overheid, terwijl Vlaanderen net een oefening doet om haar administratie af te slanken.”

Voor parlementslid Liesbet Dhaene zijn de onderwijsdoelstellingen in het plan een struikelblok. “Zo wil Brussel het taalonderricht versterken met de bedoeling ‘om tweetaligheid te ontwikkelen in minstens één van de landstalen’. Verstaan we het goed dat het niet meer nodig is de kennis van het Frans en het Nederlands te stimuleren? Maar wel bijvoorbeeld het Frans met als tweede taal het Engels, Spaans of het Arabisch?”, klinkt het.

Voor fractieleider Johan Van den Driessche is het dan weer de vraag welke resultaten de Brusselse regering wil. “Daarop komen geen afdoende antwoorden”, zegt hij. “ De bedoelingen zitten soms goed, maar uit dit plan is helemaal niet op te maken of deze regering iets wezenlijks zal kunnen bereiken dat dit gewest echt verder helpt.” 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?